Nycklarna till en perfekt och säker forehand

En padelforehand skiljer sig en hel del från en tennisforehand. Första delen i Padelskolan förklarar pedagogiskt skillnaden.

Utmärkande för grundslagen i padel är väldigt kort (eller ingen) baksving och lång genomsving. Tänk att du ska ha så lång kontakt med bollen som möjligt i ditt slag. Bollträffen är neutral, det vill säga ditt slag eller din sving har ej syftet att ge någon spinn på bollen. 

Att träffen i grundslagen bör vara neutral är främst av anledningen att en eventuell retur ut från motståndarens bakvägg ej skall studsa upp och ge läge för kontring utan att vi till varje pris skall tvinga motståndaren att spela på så låga bollar som möjligt. Det finns tillfällen då det är motiverat med ett löst slag med toppspin men det tittar vi på en annan gång. 

 En video att studera gång på gång. Och att gå tillbaka till. Små nycklar gör din forehand stabil och effektiv.

 

Slice, träff som ger bollen backspinn, används när möjlighet ges att träffa bollen högt och du har möjlighet att slå bollen i en rak bana som går neråt mot motståndarens planhalva. Att använda slice på lägre bollar (utgå från nätkanten för att bedöma om en boll är hög eller låg) är ej att föredra då bollen får en stigande bollbana som motståndarna kan utnyttja.

Om du är högerhänt, använd din vänstra arm och hand (vänsterhänta använder sin högra sida) utsträckt och peka på bollen för att hålla rätt avstånd för din sving. Slagarmen skall vara rak, handleden stel i 90 grader i relation till övriga armen. Fokusera på att ha en konsekvent sving för att uppnå maximal kontroll och säkerhet i ditt grundslag.

Kroppsvikten skall föras framåt i samband med bollträffen.

I filmen ges exempel och mer detaljer för 3 varianter på forehand och när du med fördel använder de olika slagen.

Att många har sin racketbakgrund från tennisen spökar en hel del då det ofta är stora och långa svingar med en naturlig toppspin som sitter djupt in i ryggmärgen. Hur väl hade den kliniskt rena forehand som vi ser i instruktionsfilen fungerat i tennisen? Inte alls, det är en helt annan teknik. Jag själv fokuserar och jobbar väldigt mycket med att få fram bollträffen framför kroppen både för grundslagen med och utan vägg och nyckeln är avståndet till bollen (rak arm, ta hjälp av vänstern) samt att göra jobbet med fötterna och inte kompensera med sving, handled eller ett stort "brysselsteg" efter bollen. Sträva efter att vara konsekvent, din sving och rörelse skall vara den samma. Gör jobbet med fötterna.

Andreas Johansson (2)

/Andreas Johansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk