Spaniens tre "young guns" skakar om hela padelvärlden

”Vad är det som händer i Madrid?”. Jag fick frågan på Intstagram från ett av Sveriges största padellöften. Svaret är att Spaniens ”young guns” förklarat att framtiden redan är här.

Padel är en komplex sport där smarthet och erfarenhet länge varit viktigare än fysik. Därför var det länge en sanning att det var omöjligt att vinna en WPT-tävling om inte åtminstone en av spelarna var över 30 år.

De yngre spelarna stångade sig förgäves blodiga mot de äldre rävarna.

Det var så det såg ut ända tills Paquito Navarro och Juan Lebron övertog padeltronen. Och året efter var det Lebron och Ale Galan som med kraft och smidighet tog padeln till nivåer där det inte spelade någon roll hur rutinerade och listiga motståndarna var – de var ändå maktlösa.

Och vi får nog utgå ifrån att det bara var början på en lavin som blir svår att stoppa. Det vi sett hittills i Madrid borde skaka om hela padelvärlden.

Arturo Coello, Ivan Ramirez och Miguel Yanguas har mycket gemensamt, men framför allt två saker.

1) De är alla 19 år unga.

2) I morgon möts de i en av kvartsfinalerna på WPT i Madrid.

Det är en historisk händelse. Och mitt ibland trion: den charmige åldermannen Miguel Lamperti. Det är egentligen så vackert det kan bli.

Vänsterhänte Arturo Coello är lång, 190 centimeter, vänsterhänt och kommer från Valladolid i norra Spanien. Ivan Ramirez är kort, 172 centimeter, och kommer från Madrid. Miguel Yanguas är också lång, 189 centimeter, och kommer från Malaga i södraste Spanien.

Den här trion känner varandra utan och innan. De tillhör samma gyllene generation och har möts otaliga gånger i ungdoms- och junioråldern.

Ramirez spelade till och med tillsammans med Coello på WPT förra året. Ryktet säger också att Coello och Yanguas inte direkt är överförtjusta i varandra. Det är mycket presige där bland Spaniens framtida superstars.

I morgon ska de alltså mötas – och vi får se det i teve. En trio som verkligen chockat padelvärden i Madrid, en värld som absolut inte var beredd på detta.

Yanguas och Ramirez slog alltså ut förre världsettan Maxi Sanchez och Tito Allemandi. Coello och Lamperti stod för en ännu större skräll när de slog ut Paquito Navarro och Martin Di Nenno. Så det är verkligen inte frågan om att den här unga trion lyckats ta sig fram tack vare maxflyt i lottningen. De har gjort det genom att kliva upp mot etablerade storstjärnor och helt enkelt varit bättre.

Att de möts i morgon innebär också att minst en av 19-åringarna kommer att spela semifinal på lördag. Jag är osäker på om det någonsin hänt på herrsidan.

Om vi ska prata om denna generation måste vi även ta med Bea Gonzalez – även hon 19 år. Hennes genombrott kom lite tidigare och har varit ännu större. Alla fyra är produkter av Spaniens fantastiska akademier som nu lärt sig exakt hur man fostrar framtida världsstjärnor. De sitter på receptet och ett enormt urval.

"Young guns" har tillsammans skrivit padelhistoria i Madrid. För det kan jag ändå lova: att aldrig i WPT:s historia har fyra 19-åringar varit framme i kvartsfinal samtidigt.

Och i sammanhanget måste jag nog avslöja vem det var som ställde den där frågan om vad tusan det är som händer i Madrid. Det var Leo Hylander, Sveriges bästa junior.

Ni kan ju gissa om hans motivation har ökat under dagen.

Och ni kan då samtidigt gissa om Euro Finans jublar just nu. Hela tion Coello, Yanguas och Ramirez är klar för den nya touren i Sverige som startar i maj.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk