Krönika: Det finns ett sätt att rädda situationen

I flera dygn har svensk padel stirrat mot Vatikanens skorsten för att se om det skulle komma vit eller svart rök ur skorstenen. Svaret blev: grå. Nu köper sig förbundet tid och nu gäller det att rädda det som räddas kan för svensk padels bästa.

Det blir alltså inget SM nästa helg i Kungälv. Det är skjutet till december och däremellan ska ett extra förbundsmöte (årsmöte) äga rum för att utstaka framtiden i den fråga som skapat hela det här kaoset.

Det mötet ska i sin tur förberedas av en arbetsgrupp med representanter från styrelse, föreningar och spelarråd, som förhoppningsvis kan komma med ett förslag som svensk padel kan enas bakom.

Men – och det är ett stort men.

Förbundet har redan villkorat årsmötet med följande formulering i sitt uttalande:
”Det innebär att utländska spelare kommer ha rätten att spela SM, gruppens uppgift blir att ta fram det förtydligande regelverket för hur detta ska gå till”.

Problemet är att detta aldrig varit svensk padels vilja. Förbundet har flera gånger genom åren tagit beslut i den här frågan och skrivit in i sina tävlingsbestämmelser att endast svenska medborgare ska få delta på SM. Allt annat är ett olyckligt fel och paragrafrytteri som fått enorma konsekvenser.

Och nu har vi dessutom RF med i bilden som trycker på och kräver slavisk lydnad av stadgarna.

Nåväl. Det finns ändå en chans nu att göra rätt – och faktiskt rädda SM inte bara i år utan även för framtiden.

Mitt förslag är helt enkelt att den grupp som nu ska tillsättas för att ta fram förslag till mötet den 13 september lägger fram att förlänga den gräns på 12 månaders stadigvarande boende i Sverige, som förbundet tog beslut om blixtsnabbt och utan förankring, till något betydligt längre. Säg 48 månader.

Då får vi dels ett SM i år som bara innehåller svenska medborgare. Dessutom hinner svensk padel i lugn och ro bestämma sig för hur vi vill ha det i framtiden. För då finns nämligen en möjlighet att ändra i stadgarna.

Om jag förstått regelverket rätt måste det gå ytterligare ett årsmöte för att kunna ändra i stadgar.

Så om svensk padel vill ha ett SM för enbart svenska medborgare så kan alltså det förslaget läggas fram och sedan klubbas om ytterligare ett år. Därefter kan nya tävlingsregler skrivas som helt harmoniserar med stadgarna och då borde även RF vara glada och nöjda.

Eller så vill svensk padel ha utländska spelare på SM – men då har frågan i alla fall fått avgöras demokratiskt.

När jag läser förbundets utskick som till sist kom blev jag glad över den ödmjuka tonen. Den välkomnas. Förbundet har skapat en historisk soppa och det är absolut fel läge nu att ha hög svansföring.

Att SM skjuts upp i sista stund är allvarligt i sig och jag lider med Padel of Sweden som jobbat häcken av sig för att göra SM till en fest. De är det oskyldiga offret i detta och många arbetstimmar har nu varit helt förgäves.

Men med tanke på hur hela den här affären har uppstått, hur beslut har tagits och presenterats och vad som sedan blev resultatet finns det en till stor fråga som borde lyftas på det extra årsmötet.

Och den lyder om svensk padel fortfarande har förtroende för sittande styrelse.

För vi är många som har häpnats över den respektlöshet, tondövhet och historielöshet som skapat en av de allvarligaste situationerna i svensk padelhistoria.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk