Härligt beslut - men vi går miste om den stora gobiten (1)

Att det dröjt så länge att ge Daniel Windahl ett wild card är en gåta, men bättre sent än aldrig. Det enda som nu stör mig är att han inte ska spela med Simon Vasquez.

Daniel Windahl är förmodligen Sveriges mest seriösa padelspelare och dessutom högst rankad av alla svenskar på World Padel Tour. Han har enträget spelat WPT för att det är där han ser sin utmaning och det är där han vill lyckas som padelspelare.

Svensk padel borde visa stor tacksamhet för den satsningen.

Men så har det ju inte riktigt varit.

För att förstå varför måste vi backa bandet, till början av säsongen då det stod klart att Euro Finans skulle sjösätta en helt egen tour. Touren knöt också upp i stort sett hela Sverigeeliten med lojalitetskontrakt.

Detta var något som stressade Svenska Padelförbundet och deras egen tour, Swedish Padel Tour. Motdraget blev ett samarbete med Swedish Padel Open – de sex första SPT-tävlingarna skulle fungera som ett enda långt kval för att tävla om wild cards till SPO i Malmö.

Problemet var bara att SPT-tävlingarna ofta krockade med WPT-tävlingar i Spanien. Så för att få chansen att vinna ett wild card till WPT i Sverige var man alltså tvungen att offra sin WPT-satsning…

Detta var något som Daniel Windahl inte ville göra. Hans prioritering var WPT och då fick det helt enkelt gå ut över SPT den här säsongen, vilket också betydde att han gav upp sin chans att vinna detta wild card.

Nu har SPO-ledningen dock hela tiden haft möjlighet att ge Windahl ett wild card ändå. Men av outgrundliga anledningar så har det dröjt – ända tills nu – att ge Sveriges internationellt sett bästa spelare chansen att dels visa upp sig inför hemmapubliken men även få superviktiga rankingpoäng.

Jag kan bara gissa vad det beror på att det dröjt, men det ligger nära till hans att tro att det tog emot att ge Windahl WC när han inte var lojal med SPT. Ungefär så.

En sak är jag dock säker på och det är att denna ovisshet tagit helt onödig energi ifrån Windahl.

Nåväl. Nu får han och hans argentiske partner Martin Andornino chansen ändå och det är gott så. Men jag kan inte låta bli att störa mig på att publiken och hela tävlingen går miste om det som verkligen hade lockat.

Sverige har nu fått fram två herrspelare som skiner på en helt egen nivå. Dessutom två spelare som briljerade under EM och som uppenbarligen spelar strålande tillsammans.

Jag tänker såklart på Windahl och Simon Vasquez.

Om arrangörerna av SPO bara hade struntat i det där tramset att låta SPT vara en tävling om wild cards hade vi fått se det svenska superlaget i Malmö och då tror jag faktiskt att väldigt många människor hade kommit och tittat.

Nu blir det så att arrangören ger ett wildcard till spanjoren Cayetano Rocafort och argentinaren Martin Andornio och det är såklart kul för dem, men knappast något som gör svensk padel så mycket lyckligare.

Arrangörerna till SPO behöver dragplåster även tidigt under turneringen, det visade sig tydligt när tävlingen gick i Båstad. Windahl och Vasqeuz tillsammans hade definitivt varit det opitmala dragplåstret.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk