Ett stort "håll käften" till de som tvivlade

Det är som om vi alla bara har gått och väntat. Väntat på den absoluta fullträffen. I dag kom den: och då var ännu en milstolpe nådd.

Förra året blev Simon Vasquez den första svensken att gå vidare från en pre previa på spansk mark, då i par med Caye Rocafort. Något dygn senare följde Baharak Soleymani upp prestationen.

I dag blev Calle Knutsson och Daniel Windahl det första helsvenska laget att lyckas med bedriften – och det var faktiskt inget drama. Det var en slakt av ett ytterst kompetent och rutinerat lag. Ett bättre kvitto för var svensk padel står sig i sina bästa stunder går inte att få.

Jag pratade lite med coachen och tränaren Andréas Johansson och han var smått lyrisk över spelarnas prestation. Richard Brooks och Christian Medina blev svepta av banan – 6-2, 6-2. Det var aldrig ens lite spännande. Svenskarna var helt enkelt för bra.

Ska Rmavbild 2021 04 19 Kl 135342Andréas Johansson har coachat fram laget genom pre previa. Men han missar tyvärr matchen i previa då han måste åka till flygplatsen.

Personligen är det exakt sånt jag har väntat på. Brooks och Medina är två spelare som jag tycker att våra bästa svenskar borde passera i utvecklingen i takt med diverse hårdsatsningar med bra träningsupplägg.

Nu small det till och det är oerhört viktigt för framtiden.

Svenskarna drog upp ett tempo och var tydliga i sin plan och då kunde de spanskboende britterna inte stå emot.

När Andréas Johansson säger att Daniel Windahl spelade exakt lika bra som i bronsmatchen på EM mot Belgien så förstår alla som var där: då är det felfritt.

Windahl hade en dag då träffen var optimal. I första set kickade han ut sju av sju smashar. I andra set fem av sex. Att möta honom då blir en mardröm.

Att sedan Calle hade sex av sju ut ur buren gjorde det ju inte direkt lättare för motståndarna.

Svenskarnas taktik var att spela lågt och gärna hårt tills banan var öppnad för en lobb. De ville träffa Medina på nät, men anfalla och avgöra mot Brooks. Det fungerade perfekt.

För svensk padel kom den här framgången (och Vasquez vinst) mycket lägligt. För efter motgångarna i Madrid var det en hel del bjäbbande om att svenskar inte har på WPT att göra, att avståndet växt och att de borde hålla sig hemma i ankdammen i stället.

Skitsnack, säger jag.

Det här var ett enda stort ”håll käften” till tvivlarna.  Det är på WPT våra bästa hör hemma. Och det är i Spanien de utvecklas. Nu har Windahl, Knutsson och Vasquez tillbringat mycket tid i Spanien och då växer de som spelare. Vasquez funderar rent av på att flytta ner till Madrid lite längre fram.

I previa väntar nu Eduardo Alonso och Jesus Moya. Ett par som tog sig hela vägen till huvudturneringen i Madrid. Normalt ett lag som ett svenskt par inte ska kunna rå på.

Men vi drömmer ju nu om nya nivåer. Och när en barriär är sprängd, varför inte ta nästa på en gång.

Hallen passar svenskarna perfekt och när jag pratade med Daniel Windahl var han helt inne på att försöka chocka motståndet. Det blir spanjorernas första match. Svenskarna har redan spelat tre och är helt vana vid de yttre förutsättningarna.

Klockan 17.00 smäller det.

Nu har hela det svenska padelfolket i ryggen. Och något säger mig att uppgiften inte är omöjlig, även om den blir hiskeligt svår.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk