Krönika: Därför har vi snart nya världsettor på herrsidan

Oavsett hur det går i kväll för Paquito och di Nenno är det bara en tidsfråga innan vi har nya världsettor inom herrpadeln. Anledningarna till det är åtminstone två.

Vi sitter här i efterdyningarna av det som hände i Miami i natt och det efterföljande inlägget på Instagram av Juan Lebron, som osade både ilska och besvikelse.

Favoriten utslagen direkt, alltså – vilket faktiskt gör ämnet högaktuellt. Än så länge är de kepsprydda Lebron och Galan på tronen men det är faktiskt bara en tidsfråga innan de har petats nedåt av Paquito Navarro och Martin di Nenno. Och det är faktiskt alldeles oavsett hur parets kvartsfinal ikväll mot Bela och Coello slutar.

Skälet till det är rankingsystemet och att det handlar om att försvara poäng från ifjol.

Inför den här turneringen låg Navarro/di Nenno lite dryg 1 000 poäng efter världsettorna, men de har redan knappat in en del. Vid premiären i Madrid i fjol tog sig laget bara till åttondel, samtidigt som Lebron och Galan gick till kvarten.

Om vi tittar på de fyra tävlingar som följde ser de ut så här:

ALICANTE OPEN:

Lebron/Galan: seger.

Navarro/di Nenno: kvartsifinal

VIGO OPEN:

Lebron/Galan: semi

Navarro/di Nenno: final

SANTANDER OPEN:

Lebron/Galan: seger

Paquito/di Nenno: semi

MARBELLA MASTERS:

Lebron/Galan: seger

Navarro/di Nenno:

Så fortsätter det under hela första halvåret. På de åtta första tävlingarna har Lebron och Galan mer än dubbelt så många poäng att försvara som Navarro och di Nenno. Det innebär att det bara borde vara en tidsfråga innan vi ser en (åtminstone temporär) rockad i toppen.

Ska vi gå efter vad som hänt hittills i Miami så stärks tesen att vi snart har nya världsettor. Lebron och Galan såg allt annat än oövervinnerliga ut och det är rent troligt att Galans nya karriär som någon slags fackpamp påverkat paret ända in på banan. Det är svårt att vara stridbar och sedan bara koppla bort de känslorna när det väl är tävling, vilket Lebrons inlägg på Instagram vittnade om.

Paquito och di Nenno håller en betydligt lägre profil och ser dessutom ut att fortsätta den här säsongen lika stabilt och vasst som de avslutade den förra, då de var världens bästa par under den andra halvan.

Så det absolut troliga är att vi har nya världsettor inom kort.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk