Blir Sverige padelns nya maktcentrum?

Visst märker ni det också. Sakta men säkert är padelns centrum på väg att flyttas till Sverige

När Paquito Navarro var i Sverige förra sommaren för lite jippo i samband med en stor tävling i Helsingborg fick jag chansen att ställa några frågor till honom i TV-sändningen. Han sa då att Sverige kan vara padelns centrum om tio år.

Jag satte det på PR- och artighetskontot. Då. Jag har allt mer börjat tänka om sedan dess.

För att föklara lite mer hur jag resonerar tänkte jag att vi börjar med en liten historisk tillbakablick.

I slutet av 80-talet och i början av 90-talet var Argentina det självklara landet för professionell padel. Landet upplevde en mäktig boom, den nya portabla glasbanan gjorde att matcher kunde spelas i arenor inför flera tusen åskådare. Spelare som Ruby Gattiker och Alejandro Lasaigues blev superstjärnor som tjänade flera hundra tusen i månaden.

Men mot slutet av 90-talet började sporten att tappa attraktionskraft i Argentina. I stället var det Spanien som ivrigt knackade på dörren. En ny proffstour, Opel Padel Tour lockade de största namnen och plötsligt var det de argentinska stjärnorna som började åka över Atlanten för att spela, för att sedan permanent bosätta sig i Spanien.

Det var spelare som Juan Martin Diaz, Juan Mieres, Miguel Lamperti, Fernando Belasteguin och bröderna Diaz. Några av dem skaffade till och med spanskt pass.

Opel Padel Tour ersattes sedan av Pro Padel Tour som sedan i sin tur konkurrerades ut av World Padel Tour 2013.

Ända sedan dess har padelns självklara centrum varit Spanien. I 20 år har sportens makt funnits där.

Men det är absolut inte självklart att det kommer att förbli så. Det som drabbade Argentina i slutet av 90-talet kan mycket väl drabba Spanien också. Framför allt kan nya länder komma att utmana på ett helt nytt sätt.

Som Sverige.

Det vi ser hända nu är intressanta tecken i tiden. Världsstjärnorna har allt oftare svenska företag som sponsorer. Allt oftare kommer dessa stjärnor till Sverige för att antingen träna eller spela någon form av uppvisningspadel. Att både Paquito och Fernando Belasteguin väljer att lägga delar av sin försäsong i Sverige är absolut ingen slump och det är bara början.

Anledningen är såklart att sporten är så glödhet här nu och att det därmed finns pengar som är på en nivå som dessa spelare inte är vana vid.

Och i slutändan är det pengarna som styr.

När två glada gubbar från Sundsvall som driver den relativt nystartade Youtubekanalen Studio Padel kan locka hit världsspelare och locka med prispengar som världsspelarna imponeras av så förstår ni situationen. Carolina Navarro, Lucia Sainz och Patricia Llaguno kommer till Kungsbacka andra helgen i februari.

Ska Rmavbild 2021 01 28 Kl 104438Världsettan Lucia Saniz kommer till Kungsbacka för att bjuda på underhållning och vinna fina prispengar.

Nu är det även klart att det helgen innan ordnas en liknande turnering i Stockholm, arrangerad av privatpersonen och amatörspelaren Piotr Fernandez. Fina namn som Juan Mieres och Gonsalo Rubio kommer för att spela mot bland andra Cayetano Rocafort och Simon Vasquez.

Ska Rmavbild 2021 01 28 Kl 104327Legendaren Juan Mieres till Stockholm för turnering med fina prispengar.

Sånt här kommer vi bara att få se mer av. Svenska pengar kommer att locka stora spelare hit i alla tänkbara sammanhang. Lägg därtill Euro Finans nya tour, där vi faktiskt inte riktigt vet vad den stora framtidsplanen är.

För tänk vad riktiga muskler skulle kunna åstadkomma i en framtid. En mångmiljonsatsning med riktigt tunga sponsorer i ryggen.

Samtidigt kommer rapporter om att padeln upplever en tuff tid i Spanien. Först var det stora, stolta Sanset i Madrid, världens största indooranläggning, som fick bomma igen. Och nu drar sig sponsorer ur akademier.

Det Paquito sa i Helsingborg för ett drygt halvår sedan kan absolut bli verklighet. Padelns centrum kan mycket väl komma att flyttas från Spanien till Sverige.

Om jag hade varit en av pamparna inom World Padel Tour hade jag absolut varit orolig. För Sverige håller verkligen på att bli en padelnation att räkna med på alla plan och är det något Sverige är bra på är det att arrangera och producera proffsig idrott.

World Padel Tour har varit bra på mycket, men även direkt dåligt på en del viktiga punkter inför framtiden. Sändningarna är under all kritik. Att vi ännu inte kan se kval och tidiga omgångar i huvudturneringen är direkt pinsamt. Att du i princip måste kunna spanska för att hänga med är knappast heller ett plus.

Svensk padel drivs framåt av offensiva, duktiga entreprenörer och de är inte blyga. Många ser en unik möjlighet med en växande sport där pengarna ännu är tämligen små.

Ska Rmavbild 2021 01 28 Kl 110400Paquito la en del av sin försäsong i Sverige och tränade med bland andra Simon Vasquez. Foto: Patric Persson

De spanska spelarna har börjat upptäcka det nya landet på allvar och flera kan mycket väl flytta hit. Likaså de bästa tränarna.

Låt oss se hur allt ser ut om tre-fem år.

Håll med om att det är väldigt spännande. Även om vi inte vet exakt hur framtiden blir kan vi utgå ifrån att Sverige blir en maktfaktor. Frågan är bara hur stor.

Om utvecklingen fortsätter blir jag inte förvånad om WPT utmanas på allvar av något som är styrt och uppbackat från Sverige.

Johan Håkansson

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk