Att ändra reglerna nu är helt enkelt inte seriöst

Om fyra dagar stänger anmälan till SM. Då kommer förbundet med en gigantisk regelförändring som öppnar upp för utländska spelare att delta. "Det är inte seriöst", skriver Padelfebers redaktör Johan Håkansson.

Förbundet tänker alltså tillåta utländska spelare som inte är svenska medborgare att spela SM. Kraven är att man ska ha varit folkbokförd i Sverige i ett år – då får man fritt fram att spela med en svensk medborgare.

Man kan tycka vad man vill om det. Olika idrotter har olika regelverk. Padeln har, fram till nu, valt att ha SM enbart för svenska medborgare.

Det är givetvis en hållning som går att diskutera. Men det är just det: ska reglerna ändras så är det en så stor förändring att det bör föregås av debatt och att det verkligen står helt klart att förbundet tittar på frågan och funderar på en förändring.

Och tas beslutet bör det vara vid en tidpunkt som inte stör någon tävling nämnvärt.

 

Nu väljer alltså förbundet att släppa sin lilla bomb med drygt två veckor kvar till SM i Kungälv. Det är ett beslut som förändrar tävlingen totalt. Och anmälan till SM stänger den 22 augusti – alltså om fyra dagar.

I korthet innebär det till exempel att Cayetano Rocafort får ställa upp i SM i par med Simon Vasquez och att paret hips vips seglar upp som favorit.

Däremot får inte José Gaspar ställa upp – eftersom han inte bott nog länge i Sverige. Gaspar missar förbundets nya regel med ett par månader.

Det finns betydligt fler spelare som berörs. Det finns en rad spelare från andra länder som valt att bosätta sig i Sverige och fler lär det bli i framtiden.

Med andra ord är det här ett stort och viktigt beslut. För det innebär att SM i framtiden kan ha en rad utländska spelare i startfältet.

Man kan såklart undra varför det var så viktigt att jäkta fram det här beslutet och slänga fram helt nya förutsättningar just innan SM ska avgöras.

Dessutom ett, enligt mig, felaktigt beslut.

 

Jag har tidigare uttryckt min åsikt att just våra svenska mästerskap ska vara för våra svenska spelare – att det är just det som gör mästerskapen unika. Sedan är det bara bra om vi kan få in utländska spelare i diverse tourer och andra events för att svensk padel ska utvecklas.

Men just SM borde få förbli något speciellt under tävlingsåret. Vår korta SM-historia har hittills handlat helt om våra svenska profiler och jag hade helst sett att det hade fått fortsätta så.

Det är möjligt att det finns ett stort stöd där ute i Padelsverige att öppna dörren för utländska spelare vid SM, även om det för mig i det här läget inte är det viktiga.

Det som är allvarligt är att förbundet gör en så stor ändring så tätt inpå mästerskapet.

Förra året tänkte förbundet hips vips  - som första tävling, genomföra golden point på SM, utan att någon hade fått chansen att förbereda sig på det, eller fått någon erfarenhet. Det kom också helt från det blå och som tur är ändrades det i sista stund.
Det borde även detta beslut göra – för att sedan genomföras i lugn och ro (om man nu så gärna vill det) till nästa säsong. Men då skulle jag gärna se en ordentlig debatt i ämnet först. För det ska vi ha fullständigt klart för oss: att om bara några år kan det bo över 20 "Cayetano Rocafort" i Sverige.

Men framför allt: man slänger inte in en chockgranat på elden just innan ett mästerskap. Över 100 lag har redan anmält sig till SM i tron om att ett regelverk gällde.
Nu gäller något helt annat.

Det är helt enkelt inte seriöst.

Johan Håkansson

 

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk