Världspadelns framtid är spelare som Mike Yanguas

Världspadeln behöver fler spelare som Mike Yanguas, stjärnor som pratar engelska obehindrat och som kan föra sig i alla sammanhang. Så länge sporten envisas med att ha spanska som språk begränsas utvecklingen.

Som rubriken antyder så kommer det finnas inslag i den här texten som handlar om en viss Mike Yanguas. Varför kommer jag förhoppningsvis lyckas förklara lite längre fram.

Men jag vill börja med att ta ett litet avstamp i min senaste text. Den som handade om svensk padels välmående. Och jag måste ändå säga att den texten träffade rätt.
För vilka veckor vi har haft för den svenska padeln. 
Vi hade svenskar i kvalfinal inför WPT, vi hade svenska lag som fick kliva in på den stora scenen i Malmö.  Vi hade två svenska herrar som verkligen visade världen att svensk padel är värd att tas på allvar från och med nu. Vilka hjältar vi har i Daniel Windahl och Simon Vasquez. 
Och framgångarna var inte över där. Som vi nog alla vet hade vi ett gäng kids som drog till andra sidan jordklotet för att försvara den blågula flaggan.
Att resa hem från ett VM med ett silver och en fjärdeplats är helt makalöst. Att det är ett juniormästerskap spelar ingen roll. Det är en bedrift som visar att vi svenskar faktiskt kan spela enormt bra padel i dag.

 

Vi kan på egen kraft bygga två lag som står sig där ute i den stora världen. Svensk padel har lyckats ta fram ledare och tränare som har skapat ungdomar som nu kan se en ljus framtid i padels värld. Givetvis krävs det ett fortsatt hårt jobb. Och vi kan göra det med våra svenska svenska tränare och ledare! 

 

Med det sagt vill jag återvända till en viss Mike Yanguas. Och jag vill för er beskriva mitt personliga möte med denna unga spanjor. För vi får inte glömma att Mike bara är 21 år gammal. Och jag vill förklara varför just Mike är viktig för padelns fortsatta utveckling.

För min del började det hela med en inbjudan från Matchi. En inbjudan ner till WPT i Malmö. 
Vi fick bli en del av ett event som ägde rum under fredagens tävlande i Malmö Arena. 
En americano där ett stort gäng av oss som jobbar i padelhallar sammanstrålade.
Ett event där matchi-ambassadören Mike Yanguas dök upp och hoppade in och spelade. 
Jag fick, i dagens sista match, möjlighet att få spela mot stjärnan. 
Med ett konstant leende på läpparna, mycket skojande och skämtande, lekte Mike bort oss gång på gång. Hans kontroll är helt makalös. De där lirarna i världstoppen, mina vänner, är helt otroliga! 
Men den biten är i denna text helt oviktig. Utan det viktiga är hur Mike är som person och som en del av världspadeln är som människa.

 

Det som jag direkt märkte är hur äkta Mike är. Jag fick chansen att växla några ord med honom innan matchen. Han är jäkligt vältalig och främst väldigt genuin. Några divalater fanns verkligen inte. Utan en ung, framgångsrik padelspelare som obehindrat kan kommunicera med oss på engelska. 


Något som jag även fick erfara när han kom på besök i den hall som jag arbetar.  Då min chef via sitt företag sponsrar Mike kom han på besök för att spela vinnarbana och en uppvisningsmatch.

Att han som en av världens bästa spelare tar sig tid till detta är något som jag anser hjälper sporten att växa. Vi hade en meet and greet innan aktiviteterna där han sitter och småsnackar med våra gäster som om att han är en vanlig gäst i hallen. Signerar barnens tröjor och racketar. Skämtar och skrattar ihop med kidsen.
Han kan framför allt via sin engelska uttrycka sig helt obehindrat.
Och det är egentligen dit jag vill komma. Språket! Vikten av att kunna uttrycka sig på annat än spanska. 
För hur vi än vrider och vänder på det. Om padeln verkligen vill växa så måste man sluta envisas med att alltid prata spanska!

Jag noterade lite extra efter matcherna på Malmös WPT. Har sitter det tusentals människor som älskar padel. De har just sett sina idoler och förebilder spela på svensk mark. 
Och visst hade man velat se en segerintervju visas på den gigantiska jumbotronen!
Men får vi se detta? Svaret på denna fråga är givetvis nej. Det genomförs ju en intervju efter matcherna. Fast det är inget som vi som publik får ta del av. Och i ärlighetens namn, vem hade blivit klokare av det? För WPT kör ju denna på spanska. Och enbart ut i sina egna kanaler. 

Jag får höra att man under informationsmötet inför JVM i stort sett bara pratar spanska. Alla frågor som ställs är på spanska och alla svar är på spanska…! 
De länder, tre till antalet, som inte pratar spanska får alltså inte ta del av den infon som ges.

 

För mig är detta helt horribelt. Vi kan inte utesluta lag på det sättet. 
I stort sett all internationell idrott använder sig av engelskan som huvudspråk. Och min egen starka åsikt är att padeln också måste vandra den vägen. 

Visst kan man argumentera med att spanskan är ett av världens största språk. Men jag anser inte att padeln kan växa sig större om inte världseliten gör sig tillgängliga för den stora publiken. 
Vi kan inte ha mästerskap som, utan att skämmas för det, utesluter nationer för att de vägrar lära sig engelska.
Det är ju självklart att Lebron och Galan skall genomföra en segerintervju på engelska.

 En intervju som dessutom visas på den magnifika jumbotronen inne i Malmö Arena.

Så kan vi få ännu fler spelare att kopiera Mike Yanguas på världstouren så kommer vi sen en sport som kommer växa sig ännu starkare. De bästa spelarna kommer bli ännu större och än mer populära. För vem vill inte veta vad Tapia känner och tänker efter att vunnit i ett avgörande tiebreak?

Att NOX gång på gång snurrar en "tillbaka till framtiden" baserad reklamfilm på skärmarna i arenan gör ju ingen gladare. För Miguel Lamperti och Agustin Tappa pratar ju spanska i filmen.


WPT eller Premier Padel, för mig kvittar det vem som driver tourerna. Men de måste se till att spelarna lär sig att prata engelska.
Sporten och spelarna måste anpassa sig och lära sig engelska. 

Vi måste i alla fall kunna kräva att all information skall framföras på både spanska och engelska.

Tills vi hörs igen, 

Tomas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk