Krönika: En karusell i toppen där alla kan bli vinnare

Ger Paquito och Lebron upp alldeles för tidigt? Nej, jag tycker faktiskt inte det. Jag tror att båda insåg att för mycket har hänt sedan 2019 och att spelstilarna Yin och Yang aldrig skulle kunna förenas.

Stora saker är alltså på väg att hända inom herrpadeln. Sent i natt började det röra på sig rejält när stora konton på Instagram meddelade att barndomskompisarna Stupaczuk och Di Nenno tänker separera.

Jag tror inte det kommer som en chock för många. Det var ett projekt som var så oerhört vackert på pappret och som började riktigt bra, men som i år haft väldigt svårt att lyfta och båda har nog känt en stor frustration och besvikelse över att inte riktigt få vara med om att göra upp om titlarna.

Exakt vad det beror på är svårt att säga, men när de gång på gång har blivit krossade av Galan och Chingotto så har svaret varit tydligt. De räcker helt enkelt inte till.

En sådan separation har ju såklart föregåtts av diverse förarbete och i detta fall verkar det vara Di Nenno som lyckats med en liten kupp: att få Lebron att kliva över till backhand.

Det är en häftig grej, men personligen tror jag inte jättemycket på det. Jag tycker att Lebron har tappat för mycket av sin offensiva urkraft för att kunna vara det stora hotet som backhandspelare.

Å andra sidan underskattade jag Chingottos inneboende kapacitet så det kloka är ändå att avvakta. Kanske får de ihop det och kan utmana. Lebron lär hur som helst tycka det blir betydligt roligare än att spela med Paquito.

Det är alltså den logiska följden av detta: att även Paquito och Lebron separerar och jag tror att vi alla förstår varför. Endast korta stunder har deras spel sett naturligt och effektivt ut. Mestadels har de famlat och sökt utan att hitta vare sig spel eller glädje.

2019 var de världens bästa par, men då fanns inte Coello/Tapia eller dagens version av Galan. Och att stadigt vara världens 4-6 bästa lag är inget som tilltalar Lebron. Hans självbild och målsättning är en helt annan.

I morse har det även spekulerats vidare hur snöbollen ska rulla och det är helt logiskt att ett par spelare har uppvaktats. De är helt enkelt mogna för att ”levla upp”.

Stupa har tydligen kontaktat Mike Yanguas och han är definitivt värd den chansen. Jag tycker att han tillhör de herrspelare som individuellt har utvecklats mest och övertygat mest.

Paquito är sugen att få hjälp av en vänsterhänt och det är också logiskt, med tanke på att han har svårt att täcka ytor och hinna med i dagens snabba spel. Därför ska han ha uppvaktat Jon Sanz och Pablo Cardona. Även de två spelare som nu förtjänar bättre miljö.

Att det sker skilsmässor inom padeln har vi nu vant oss vid. Alla är betydligt mer lättfotade än förr och ser stenhårt till sin egen situation. Så fort man upplever att ens partner bromsar så börjar man leta vidare. De långsiktiga projekten blir allt mer sällsynta.

Vilka blir vinnare och förlorare denna gång i karusellen? Ja, min spontana känsla är faktiskt att alla kan bli vinnare. Särskilt Mike Yanguas.

Viktigt att påpeka att ingen av separationerna har bekräftats ännu av spelarna själva. Vi måste helt enkelt vänta in de offentliggöranden som nu lär vänta i en padelvärld som sällan blir tråkig.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk