Nio kloka råd till att bli en bättre spelare

Tomas Horvatic inlägg i bloggen handlar om vilka vägar vi bör gå om vi vill bli bättre.

Ja, hur blir man egentligen en bättre padelspelare? 

Ska man vara ärlig redan från start så är ju svaret enkelt - träna, träna och träna! Det finns som vi vet inga genvägar till att bli bra på något. Oavsett om det är padel eller piano. 

Sen kan man absolut bli duktig ändå. Vi är många i den här sfären som är helt självlärda. Du surfade in på en webshop, klickade hem ett racket och några bollar. Och sen var du igång.

Och vet ni, det är helt okej det med. 

Men jag skulle komma med ett litet påstående här.

På grund av att man är självlärd så brister det mycket i tekniken. Och detta leder till att många av er får ont i armen efter ett tag. Vilket i sin tur leder till att det köps in dyra skydd för armbågar. Och lägg på det att man testar på att byta racket nästan varje månad. Dessvärre går man oftast på de modeller som proffsen spelar med. Och många av dessa har en hög balans vilket påfrestar armen ännu mer, framför allt om man har en bristfällig teknik. 

Så hur kommer vi tillrätta med detta? Jo, som sagt i början - träna.

Det finns många kompetenta tränare ute i vårt avlånga land. Allt som oftast finns det tider med tränare att boka i våra hallar. Men skulle tipsa att man hör sig för lite. Få lite feedback från andra som tränat med din utvalda tränare. För det är lite kostsamt att boka en egen PT-timme och var noga med att lägga dessa kronor på rätt tränare. Sen är inte heller alltid den dyraste den bästa för just dig. 

Tycker man att det är för kostsamt så dra ihop ett gäng på fyra och hör med era hallar om man kan få boka gruppträning. Då får man ner kostnaden samt att det är lite roligare att vara fler som tränar tillsammans.

Förutom att själv träna så skulle jag även råda er att lägga lite tid på att kika på de träningsvideos som finns ute på YouTube. För här kan man mata hjärnan med information tills det nästa rinner över :) Några exempel att kika på - Träna padel, The Padel School och Tasty

Skall man verkligen lyckas ta in all information så är upprepning ett vinnande koncept. Titta inte bara en gång, titta inte bara på en av de tränare som har videos ute. När du sen har lagt x antal timmar framför skärmen så boka dig på ett träningspass. Tala om för tränaren vad du har sett och vad du vill träna på. Och var noga med att inte bara lägga tid på det du är bra på. Utan fokusera mycket på dina brister. Visst det kan vara kul att lära sig kicksmash och powersmashen. Men du kan inte vinna en match enbart på de slagen. Tänk om motståndarna sluta lobba? Då blir vi extremt sårbara. 

Skulle jag få ge ett tips så lägg mycket tid på att lära dig hantera glasen och bli en mästare på att lobba!! 

Jag har gjort en del småintervjuer med spelare och tränare och har haft en stående fråga till dem. Så tänkte ge er några av dessa tips.

Om du bara kan ge ett råd till alla amatörer där ute, hur låter det?

 Ta lektioner av tränare

 Bli kompis med väggarna

 Lär dig positionering och spela mycket i mitten

 Sätt bollen i banan och spela enkelt

 En kicksmash är inget värt om du missar en enkel retur bollen efter

 Lär dig spela löst och att variera tempot

 Put it in, put in play

 Ha en strategi i ditt spel, spela på motståndarnas svagheter

 Sist men inte minst - Ha Kul på banan!! Padel är ju det roligaste som finns 

/Tomas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk