Bästa året för svensk padel någonsin

Tomas Horvatic summerar padelåret 2023 - från svenska framgångar internationellt, via FIP:s övertagande av världspadeln till Henrik Karlssons succé "henrikano".

Då var det dags att stänga boken om padelåret 2023. 
I mitt tycke det bästa året för svensk padel någonsin. Framför allt när vi kikar på den sportsliga delen. Vi har numera svenska spelare som representerar vårt land ute på den stora padelscenen. 
Svenskar som tar hem turneringar och på riktig nu utmanar den yppersta eliten på ett helt nytt sätt. 

Nu hoppas vi innerligt att utvecklingen fortsätter åt samma håll även 2024. Det finns onekligen alla möjligheter till att det skall bli som man önskar.
Jag hoppas även lite extra att det dyker upp lite nya namn på damsidan som kan utmana och spetsa till eliten. Bredden på damsidan behöver bli större. Kan vi lyckas med det så kommer de bästa bli ännu bättre! Konkurrens krävs för att utvecklingen skall ta fart.


Den internationella padel står inför en helt ny situation. Flaggskeppet WPT har gått i graven. En organisation som gjort så otroligt mycket för padelns utveckling. En väloljad maskin som också ser till att ha tävlingar där man vet att publiken kommer.


Nu kliver det in en organisation som kommer ha en hel del att bevisa. Med sina oljepengar så har man alla dock möjligheter att lyckas. För allt är verkligen möjligt rent arrangörsmässigt. Men tyvärr ser man redan i spelschemat att vi nog kommer se en och annan tävling där man inte sätter publiken i första hand. 

Man inleder säsongen i Saudiarabien som sen följs av en major i Qatar. I min värld är det på tok för tidigt att lägga en major i ett land som är helt nytt till padeln. Sen väntar som tur är europa och sydamerika för stora delar av säsongen. Först i oktober/november är det dags för Egypten, Dubai och Kuwait. 
Givetvis är det viktigt med nya länder för att få ut sporten. Men in mina ögon vinner sporten, just nu, mer på att fokus för de stora eventen ligger i de redan ”padelinvigda” länderna. 

Jag kan absolut vara ute och cykla. Och att det blir succé på alla stoppen på vägen. Jag har inget emot att bli motbevisad men jag tror att iaf fem av stoppen kommer bli trötta tillställningar för publik och TV-tittare.
Men fem av tjugofyra är ändå helt OK! 

 

Det är ju också goda nyheter att vi redan nu vet att det blir sju FIP-tävlingar på svensk mark. Dock är jag inte helt nöjd med beslutet att samtliga skall spelas i en och samma hall. 
Jag personligen anser inte att exklusivitet är det som sporten behöver i detta skede. Från en arrangörs håll är det givetvis guld att allt är samlat. Och även de lokala svenska spelarna jublar garanterat. 

Men det innebär också att det blir svårt att locka ny publik. Sverige är ett avlångt land med stora avstånd. Padelintresset hade helt klart mått bättre av att fler hade haft möjligheten att ta sig till en hall för att få njuta av internationell padel. 
Som ni säkert har märkt så är det för mig viktigt att vi fortsatt sprider sporten. Att vi ger våra ungdomar chansen att få komma nära både svenska och internationella spelare.

Misstolka mig inte. Det är fantastiskt att det arrangeras stora tävlingar i Sverige. 

Och det är jäkligt kul att svenska padelspelare ges denna unika chans utan att behöva bege sig till sydligare breddgrader

Och det är kanon att vi kommer kunna se detta via YouTube. 

Men padel är bäst live så det är lite tråkigt att bara en liten procent av oss padelintresserade får den chansen för dessa event.

 

 

Den svenska scenen i form av SPT lyckas bra med sin spridning. Stora delat av landet får chansen att arrangera tävlingar. Och detta är kanon! 
Man når ny publik och med det växer intresset. Hade vi bara kunnat njuta av det i en fri kanal hemma i soffan hade det varit ännu bättre!

Vad väntar för egen del under 2024? 
Ja, den frågan är lite flytande. Jag hoppas fortsatt kunna publicera mina texter. 
Hoppas även kunna utveckla och förnya mig litegrann. 
Planen är att erbjuda mer intervjuer, både från svenska och internationella spelare.Det största målet är att i år kunna livnära mig på padel till 100%. Jag hoppas att det fortfarande är görbart. Och att någon där ute har möjligheten att ge mig chansen.

Padel är mitt liv! När jag inte är med min familj så äter, sover och andas jag padel. 
Det är en fantastisk sport som ger mig så mycket glädje. Och även en massa nya vänner.

Avslutningsvis så vill jag vill ta chansen att hylla en av dessa nya vänner. Jag har nämnt honom lite i en tidigare text.
Han heter Henrik Karlsson. En fantastisk människa som har skapat något unikt här i min hemstad Borås.

Vissa av er som läser denna text har nog sett begreppet ”Henrikano” swisha förbi på våra sociala medier. Något som egentligen är en helt vanlig americano…eller förlåt…en helt vanlig americano är nog att ta i. 
Henke har skapat ett event som ger oss vanliga dödliga möjligheten att spela med och mot vår svenska elit. Henrik är en eldsjäl som får allt och alla med sig.


I ett helt galet event samlas 24 spelare för att spela padel och umgås. Hallen är dessutom full av folk som följer galenskapen.
Det som Henke har skapat är en gemenskap som går bortom vårt padelkunnande. För tro mig, även om man kommer sist så har man otroligt kul. 
Senaste eventet stod jag på banan med toppspelare som Johan Fors, Per Hjalmarsson, Oskar Govik, Hami Golestan för att nämna några av de profiler som varit med. Listan på elitspelare som vill in i gemenskapen växer hela tiden den med.

 

I vilken annan sport hade detta varit möjligt? 
Detta är det unika med padeln. Alla kan vara med. Och alla kan lyckas ta en eller två poäng mot de allra bästa spelarna i landet.

Matchiserven har knappt pallat med de två senaste gångerna. Till den andra upplagan lyckades 25 personer anmäla sig och få en plats. En spelare fick en bekräftelse på bokning men hade ingen plats i eventet…Det blev dessutom fullbokat på 10 sekunder…Känn på den! Både upplaga två och tre fullbokades på 10 sekunder! 
Jag kan nog med säkerhet säga att inget annat event har skapat sådant ”kaos”

Personer som Henrik är en av anledningarna till att sporten padel är här för att stanna!

/Tomas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk