Instagram, Facebook och Whatsapp låg nere under en kväll och min enda tanke var: varför kunde det inte hända TEAMS eller ännu bättre; telefonnätet? Usch, ni vet hur jag känner kring telefoner som fyller sitt huvudsakliga syfte och låter när någon vill nå en. Men! Ska man se det positivt så var det just ett Zuckerberg-meltdown som krävdes för att jag skulle ta tummen ur och skriva ett nytt blogginlägg.
Min stresshantering dessa dagar är långt ifrån perfekt. Å andra sidan har jag aldrig haft optimala cooping-strategier heller för den delen. Jag är ju av den typen som kommer komma med en handfull xanax som mitt ”something blue” till mitt egna bröllop – som för många andra ska vara den lyckligaste och rogivande dagen i livet. Mitt mood på banan just nu är minst sagt lite problematiskt, inget känns egentligen fel men inget känns heller rätt, vilket, för en perfektionist, kan ge ett och annat stressutslag. Mina duktiga tränare är fantastiska på att berömma och peppa men just nu är jag faktiskt mer kapabel till att ta en smäll bättre än en komplimang.
”Men lägg racket på hyllan några veckor då?” brukar jag rådges med men hur ska VILA göra mig BÄTTRE? Jag har inte tid. Spelarna till Klubblags-SM ska utses, rankingpoäng måste skrapas ihop och inte minst försvaras. Jag fick storstryk i Toyota-Open av duktiga Tea Hylander och Maja Eriksson, vilket motiverar mig till att bli bättre. En vinst mot dem innan miljöpåverkan tar oss allihop hade absolut varit att föredra men då krävs hårt arbete (och kanske fler timmar på dygnet – jag är villig att testa båda).
”Teamwork is essential – it allows you to blame someone else”
När vi trodde vi hade lämnat en oklar corona-vår bakom oss närmade sig en ännu oklarare höst - i padelsammanhang åtminstone. Ett SM som skulle bli av om än med plötsligt ändrade regler och förutsättningar, om än utan Sveriges absoluta elit och när diskussionen gällande utländska spelare lyftes ännu en gång beslutade förbundet att inte alls ta hänsyn till spelarna och folket och sedan flyttades SM fram till helgen då SPT finalen skulle utspela sig. Ja, ni hör ju.
Vad gäller det individuella SM är det fortfarande för mycket lösa trådar för att man ens ska kunna erkänna att man är ens lite pepp men för Klubblags-SM finns det fortfarande hopp.
Det finns en liten ironi i att grupparbete, för mig, är det värsta som finns men däremot håller jag lagtävlingar både högt och nära hjärtat. Grupparbete är för dem som uppskattar att ett arbete tar 20 gånger så lång tid än om du hade gjort det själv. En lagtävling däremot är för de som uppskattar att fira en seger 20 gånger så intensivt.
Det var först 2018 som det första Klubblags-SM utspelade sig och redan då lyftes frågan om utländska spelare skulle få vara med eller inte (Ja, vi är här igen). Å ena sidan tillför utländska spelare en annan dimension i matcherna men det är också ett alternativ för att ”dopa” hela laget med en ny högsta nivå. Charmen med lagtävling är att matchen inte bara pågår på banan utan även i publiken där lagkompisarna hejar, både med och mot varandra. Likaså bildas nya konstellationer då toppspelare paras ihop med lagkamrater de vanligtvis inte spelar med. Skillnaden idag kontra när Klubblags-SM tog fart är att klubbarna inte längre är platsbundna utan sträcker sig över land och rike. Kort och gott är det inte svårt att sitta på Sveriges bästa spelare om man heter ”Padel United”, ”PDL” eller ”WAP” som både kan plocka spelare från de flesta starka padel-städer men också som har en ekonomi att skaffa stora namn till sina klubbar. Jag tror ju inte heller det är en nackdel att ha PDL:s kontakter i M3-akademin.
Johan Håkansson skrev redan 2018:
”Lag-SM tycker jag ska vara just ett SM för Sveriges olika klubbar och spelare. Det får inte bli en tävling som handlar om vilken klubb som har bäst kontakter med Spanien eller som har mest pengar. Då är jag övertygad om att intresset för tävlingen skulle försvinna ganska snabbt.”
Kikar man på förbundets hemsida om riktlinjer vad gäller just Klubblags-SM 2021 så har de ännu inte uppdaterat spelreglerna. Under rubriken utländska spelare står det: ”Utländska spelare får ej deltaga på Klubblags-SM 2020. Svenskt medborgarskap krävs. Dubbla medborgarskap är således godkänt”. Jag antar dock att samma regler för individuella SM gäller för Klubblags-SM – vilket gör informationen ovan förlegad. Spontant känner jag att någon borde ta en ordentlig lusläsning kring alla förbundets dokument för att försäkra sig om att samtliga texter är enhetliga och uppdaterade. För tillfället är det sällan man lämnar hemsidan klokare än när man först skrev in adressen – lite som när man googlar magont och plötsligt oroar sig för att det är tunntarmscancer.
Själva kvalet till Klubblags-SM (drick varje gång du läser Klubblags-SM..) ägde rum i helgen vilket lämnar oss med följande lag som krigar i final:
HERRLAG:
Ryska Posten Padel Team
Padel Crew
Team PDL
Göteborg Padel Club
Every Padel Team
Umeå Padel Club
Halmstad Padel Club
Club Papa Padel
DAMLAG:
Halmstad Padel Club
Göteborgs Padelklubb
Padel Crew
Team PDL
Padelverket sportklubb Älvsjö
Sundsvall
Club Padel of Sweden
GLTK
Finalen utspelas sista helgen i november och preliminärt i Borås.
Tävlingskalendern är fortsatt gles med sanktionerade tävlingar men närmst vankas Falkenberg, Västerås och Järfälla. Nu är äntligen obegränsat med publik tillåtet vilket direkt skapar en annan atmosfär i hallarna (Ses vi där!?)
Tack för att ni läser!
Ta hand om er
Julia Gustafsson
@gustavssonjulia