90 minuter med German

I 90 minuter plågades Padelpappan av före detta förbundskaptenen German Schaefer. Här beskriver han passet så detaljerat han kan - med alla tips han fick på vägen.

Jag hade precis klivit upp på morgonen och skulle fixa frukost till barnen. Jag spanade in på Facebook och såg till min stora glädje att den nya hallen i stan skulle ha clinics nästa söndag med German Schafer – en erfaren tränare som själv varit toppspelare på världsrankingen.

Tidigaren när jag kört träningar har jag alltid fått åka från Västervik, men nu skulle jag kunna träna i min egen stad. 06.51 skickade jag via Messenger att jag vilel ha en tid.

Jag var först visade sig och kommande söndag 09.00 var det dags.

Man kunde boka in sig själv eller i grupp. Jag valde att köra själv då priset var rimligt och jag ville ha den här chansen för mig själv. Egentligen skulle jag ha åkt till Spanien denna vecka och spelat en massa timmar. Jag tog det här lite som en kompensation till mig själv för den inställda resan. Veckan gick långsamt då jag längtade så mycket till söndagen. Jag har varit dålig på att ta lektioner även om jag vet att det är vägen fram för att bli bättre. Dock har jag haft möjligheten att träna med riktiga klasstränare som Miguel Sciroilli och Andreas Ehrnvall.

 

Så kom söndagen. Solen sken och jag var lite nervös. Jag ville verkligen ta vara på mina 90 minuter med German. Jag vet att han spelat en del med Loobas och enligt Loobas så skäller han en del. Jag var förberedd på att få smaka.

Jag kom in i Sveriges minsta padelhall och möttes av en glad argentinare som pratar väldigt bra engelska.

Han sa:

- Vad vill du köra idag?

Jag svarade:

- Volley och försvara hörnet.

 

Vi började med att bolla in för han ville se hur jag slår och vilken hårdhet jag använder. Eftersom jag helt saknar en backhand blev det där vi började. Han visade väldigt tydligt hur jag ska slå och vi kollade på mitt grepp. Det ska vara hammargrepp och vinkeln mellan handled och rack ska vara 90 grader hela tiden. Svingen ska stanna rakt framför mig. Efter ett tag började det sitta helt ok. German sa att jag har för hårt grepp runt racket. På en skala ett till tio bör jag ligga runt fem. Detta återkom han till under hela passet och jag försökte att lära mig.

Vi körde att jag skulle lägga en boll i mitten och sedan en cross. När jag ska slå cross så är det kroppen jag ska vrida och inte racket. Tempot i bollarna ska vara lågt. German sa att om jag slår alla bollar i ett lugnt tempo så kommer jag att vinna enormt många fler matcher. Svårt att ta in då man alltför ofta gillar att panga på bollen för att slå en vinnare. Underbart när den sitter men hur ofta sitter den? Han förklarade att om jag slår löst mot spelare framme på nät så måste de själva sätta fart på bollen istället för att nyttja farten från mitt hårda slag.

 

Det visade sig att jag har en tendens att få bakåtvikt. Detta var något vi jobbade med under hela passet. Vi fortsatte att nöta backhand och tempo rätt länge. German kom med tydliga instruktioner om var jag ska stå på banan under spelets gång. Utgångsläge bör vara framför stolpe 2 i bakvägg typ 20-30 cm bakom baslinjen. Jag har nog stått lite längre bak. German säger att om jag står längre bak så hinner jag inte med en snabb boll i bakvägg. Ett annat bra tips som man egentligen vet men inte följer är att alltid spela med en meters marginal på banan. Detta kommer bli svårt när man har ett superläge att dra den längs väggen. Skulle man då kolla statistiken så visar det sig nog att felprocenten är rätt hög. Jag gillar även att slå bollen just över nät. German sa: sikta en halvmeter över nät hela tiden så blir det mindre bollar i nät. Helt sant och om jag tänker på spelare i Västervik så är det många som hävdar att just i denna match så hade de nätkanten emot sig.

 

Så blev det äntligen dags för min paradgren, defend the corner. German matade bollar och jag skickade tillbaka dem. Efter någon minut stoppade han och frågade:

- Varför slår du alla bollar längs samma sida?

- Inte vet jag.

- Svaret är att du stressar i bakvägg och har inte tid att göra något annat.

När jag då tänker på mitt spel så löper jag in i slagen. Jag springer bakåt som en stressad hare. Du måste kunna variera ditt spel från bakvägg och detta gör du genom att inte stressa överhuvudtaget. Påbörja din sving tidigt när bollen kommer emot dig. Gå bakåt i banan lugnt och fint.

Oj, vilken skillnad när man då hittar rätt. Jag kan slå cross, rakt och lobba var jag vill i banan. German sa att om en lobb ska slås så är det om bollen befinner sig mellan knä och midja. Han sade också att boll från bakvägg bör slås när bollen befinner sig som högst. Det känns som att mycket i padel går lättare om man förebereder sitt slag i tid.

Nästa sak att lära sig: När jag slår ett bra slag står jag och kollar hur det går. Gör inte så. Förbered direkt nästa slag och gör dig redo för det. Detta måste jag verkligen jobba med.

När vi körde lobben så frågade jag var man ska lägga den. Enligt German är mitten att föredra, men att det beror på motståndets kapacitet på vilken sida av mittlinjen den ska slås.

 

Så blev det slutligen dags för min akilleshäl, backhandvolleyn.

German hade fått instruktioner av Jesper Hussfelt att kolla in min volley. Den är ju även känd från Padel Mundo. Han sa först att han inte såg några fel med den men efter ett tag blev det en hel del teori om volley. Han visade och plötsligt såg det så lätt ut. Men min kropp vill dock inte lyda. German vill ha en liten rörelse bakåt med racket som sedan ska vara riktat snett uppåt. Huvudet ska bara följa med lite. Ta ett steg framåt efter att jag påbörjat svingen och lite vikt på framfötterna. När han visade såg det så sjukt lätt ut och hans rörelser är väldigt små. Mina är långa och yviga. Jag har en tendens att sträcka på huvudet och resa på mig vid bollträff. Detta fick vi slita hårt på och han fick verkligen kämpa, för jag fick inte till röreslemönstret.

 German pratade om att vi behövde hitta mina triggerpunkter för att lösa just detta. Även här håller jag racket för hårt och jag får slita för att få till detta. Efter en lång stund började volleyn bli bättre.

Jag har tidigare haft en alldeles för lång sving och slicat  för mycket i min volley. Även här tittade vi på position. När crosspelaren har bollen ska jag stå vid stolpe nr 3 hyfsat nära mittlinjen och när backhandspelaren har bollen så ska jag stå vid stolpe 2. Han återkom under lektionen om hur viktig rätt placering är på banan.

 

PT- tiden led mot sitt slut och jag var mycket nöjd. Vill verkligen köra mer med German i framtiden.

Jag har nu hans nummer så jag får passa på när jag åker till Marbella nästa gång.

VAMOS!

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk