För 1,5 år sedan startades sajten Racketguide.se av trion Jonas Brandorf, Robert Lindberg och Fredrik Gustavsson. Målet var att skapa en sajt med ett stort urval av racketar med oberoende omdömen, där man även ska kunna få råd om vilka racketar på marknaden som passar just dig.
Det sker genom att läsarna svarar på ett antal frågor. Dessa svar har nu sammanställts, vilket ger en unik inblick i svenskens padelspelande eftersom svarsantalet är så stort.
En sak som direkt ska påpekas är att hela 88 procent av de som svarat är män.
Här är i alla fall intressanta frågor och svar i utdrag. Där framgår bland annat tydligt att listorna över populäraste märkena och de märken med mest nöjda spelare ser helt annorlunda ut.
Hur ofta spelar du?
4-8 gånger i månaden: 50 procent.
Mer än 8 gånger i månaden: 43 procent.
Mindre än fyra gånger i månaden: 7 procent.
Hur länge har du spelat padel?
Mer än tre år: 43 procent.
1-3 år: 47 procent.
Mindre än ett år: 10 procent.
Har du haft problem med tennisarmbåge?
Ja: 22 procent.
Nej: 78 procent.
15 vanligaste racketmärkena:
Babolat
Adidas
Nox
Bullpadel
Head
Wilson
Varlion
RS
Stiga
Starvie
Siux
Dunlop
DoPadel
Vidar of Båstad
Dropshot
Vilka 15 märken har mest nöjda spelare?
Tretorn
Vidar of Båstad
Slazenger
Middlemoon
Tactical Padel
Cork
Black Crown
Royal Padel
Siux
Oxdog
Stiga
Dopadel
Starvie
Volt
Nox
10 vanligaste racketmodellerna
Babolat – Viper Air 2022
Babolat – Veron Air 2022
Head – Graphene 360+ Alpha Elite
RS – Pro Edition Simon Vasquez 2022
Babolat – Viper Technical
Adidas – Adipower Ctrl 3.1 2022
Adidas – Adipower Ctrl 3.2 2023
Bullpadel – Vertex 03 2023
Bullpadel - Vertex 03 Control 2023
Adidas – Metalbone 3.2 2023
Genom sitt mätinstrument (Racket Validator) kan Racketguide.se väga in racketar från leverantörerna och få fram balanspunkt, svingvikt, racketens styvhet och även hårdhet för kärnan. Mätinstrumentet ger mer exakta siffror än andra mättekniker då balanspunkten mäts med lastceller.
Via sitt mätinstrument har Racketguide kunnat se att om det verkligen stämmer det som fabrikörer påstår.
- Vilket det inte alltid gör. Det händer ofta att märken vänder sig till oss just för att få veta om det de får höra av fabrikerna stämmer, för de är ofta ”in the dark” där, säger Robert Lindberg.
- Framför allt märker vi att det någon PR-byrå suttit och skrivit om ett racket inte alltid stämmer. Det kan stå att racket är topptungt när det i själva verket är under medel, säger Jonas Brandorf.
I och med att Racketguide.se nu varit i gång i över 1,5 år börjar man samla på sig så pass mycket data om olika racketar, vilket gör att sajtens rekommendationer om olika modeller blir allt mer exakta.
- Ja, nu har vi mätsiffror som visar det. Om du tycker om ett racket kan vi visa flera modeller som är snarlika i egenskaper.
Än så länge har Racketguide.se bara funnits i Sverige, men sajten ska snart även finnas på spanska och engelska. Målet är att den helt enkelt ska bli en självklar plats för padelspelare över hela världen.
- Vi är unika och vill bli den sida du går till när du är nyfiken på ett nytt racket, säger Lindberg.
Jonas Brandorf berättar att en målsättning är att Racketguide.se ska bli för padelspelare vad IMDb är för filmälskare: den källa man vänder sig till när man vill få korrekt information samt spelares åsikter om ett specifikt padelracket.
- Vi har mycket jobb framför oss. Men till sommaren är vi redo för nästa steg.
Johan Håkansson