Taktiskt genidrag bakom Yanguas första stora final

Han har fått vänta länge. Men nu har Miguel ”Mike” Yanguas äntligen tagit sig till sin allra första stora final.

Yanguas kom fram som ett av Spaniens underbarn, tillsammans med sin jämnårige kompis och rival sedan barndomen, Arturo Coello.

Men när Coello fick sin karriär att flyga mot svindlande höjder har det gått betydligt tyngre för Yanguas.

Den sevärde forehandspelaren har sedan pandemin extra starka band till Sverige. I stället för att sättas i karantän i Spanien åkte han och pappa Miguel Sr till Sverige för att träna. Det blev starten på ett varmt förhållande.

I Sverige har han också många fans som längtat efter att få se Mike Yanguas nå den världstoppen, men det allra sista steget har fått vänta på sig. Han var i semifinal på WPT tidigt och då trodde många att vägen låg krattad – men då började karriären plötsligt att tappa fart.

Yanguas har haft svårt att hitta den där rätta partnern och det rätta spelet, men det är möjligt att fjolårssäsongen med Bela fick de sista pusselbitarna att falla på plats.

För starten på den här säsongen har varit formidabel. Han har nu parat ihop med en annan spanjor som vi alla har gått och väntat stora saker av, nämligen Javi Garrido.

I Qatar började de med att storskrälla och slå ut Juan Lebron och Ale Galan. Och i dagens semifinal följde de upp med ännu en enorm seger över Franco Stupaczuk och Martin di Nenno med 6-2, 7-6 i en match som till stora delar var en taktisk triumf. Garrid och Yanguas knäckte Stupa i första set med att konsekvent lobba honom högt och sedan rusa på nät, vilket antingen ledde till att de tog nätet, eller att Stupa valde att gå för smashen och bli utkontrad. Det var ett drag som förmodligen ritades upp före matchen av lagets coach Juani Mieres.

Andra set blev en helt annan kamp då det krävdes räddad setboll för Yanguas och Garrido innan de kunde ta hem matchen i tiebreak.

Yanguas har visat nu att han kan mäta sig fullt ut med två av de allra största forehandspelarna, Lebron och Di Nenno.

Yanguas kan faktiskt få möta kompisen Coello i finalen. Coello och Agustin Tapia möter senare Paquito Navarro och Sanyo Gutierrez i den andra semifinalen.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk