Stort drama när Chingotto och Galan tog första titeln

Efter stort drama, massor av missade matchbollar och felaktiga domslut kunde Ale Galan och Fede Chingotto till sist ta sin första titel tillsammans.

Historien är beskriven så många gånger att vi bara tar den i extrem kortform. Ale Galan valde efter uppmärksammade former att separera från Juan Lebron och därmed avbryta ett av tidernas mest framgångsrika samarbeten.

I stället kallade han in Chingotto – för att hitta den rätta glädjen för spelet igen.

Och det är uppenbart att det har fungerat. Galan sprakar verkligen med sin nya partner och spelar sin allra bästa padel.

Trots att paret inte riktigt har stått att känna igen i Bryssel så var det ändå Arturo Coello och Agustin Tapia som väntade i finalen.

Taktiken var solklar: ge Coello så mycket boll det bara gick. Vilket byggde på att Chingotto skulle klara av att ta honom i crossen - givetvis med god hjälp av en ständigt inbrytande Galan.

Första set vanns med 6-4 och när de även fick ett break i andra set låg vägen mot titeln öppen. 

De gick upp till 5-3 och skaffade tre matchbollar vid 0-40 i Coellos serve, men så lätt skulle inte de som tagit samtliga PP-titlar hittills i år ge sig. Coello tog fram storsmashen och de lyckades vinna fem poäng i rad. 

I stället fick stora, trygga Galan gå in för att serva hem titeln. Lite darrigt var det, men de brottade sig fram till 40-15 och två nya matchbollar. 

Men då var det som att dramat bara hade startat. Coello och Tapia räddade båda och gick själva fram till fördel. Då utspelade sig den mindre skandalen. Coello och Tapia gick på samma boll framme vid nätet, Coello blev den som slog ut den ur banan, men domaren dömde touch på nätet. Något som granskades och då visade sig vara helt felaktigt. Men istället för 5-5 dömde domaren omboll, vilket fick Coello att koka av ilska.

Trots att de förlorade poängen därpå hade de styrka att ordna breaket och dessutom gå fram till ledning 6-5. 

Setet gick till tiebreak. 

Vid 2-2 tog domaren ett nytt ytterst märkligt domslut emot Coello och Tapia, men då klev Chingotto in och helt enkelt gav bort poängen. Något som i förlängningen ledde till förlorat set med 7-4 i tiebreak.

Frågan då var hur Chingotto och Galan skulle reagera på den brutala smällen. Svaret blev: på bästa tänkbara sätt. 

De gick snabbt upp till 3-0 efter perfekt padel och när de dessutom lyckades vända 0-40 och hålla serven till 4-1 var det mental styrka av ädlaste virke. De höll även serven fram till 5-2. 

Och den här gången fanns det ingen magi eller omöjliga vändningar kvar i hatten.  De tog vara på sin allra första matchboll och tog titeln. 

För Chingotto är den här titeln oerhört stort och en hel värld unnar honom den. Han vann en WPT med Tello, men då fick de WO i finalen. Och så vann han såklart WPT Masters med Paquito. Och nu har han visat att han kan vinna även med Galan. 

Det var säkert inte sista gången. 

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk