Krönika: Ett av de mest dramatiska beslut som tagits i padeln

På många sätt är Galans beslut att lämna Lebron bland det mest dramatiska som skett inom världspadeln. Jag skulle så gärna vilja veta vilka tankar som gick genom hans huvud innan han tog beslutet.

I går kväll kokade Padel-Instagram. Trovärdiga uppgifter sa att Galan bestämt sig för att separera från Lebron och att han dessutom planerade att hålla en presskonferens i dag där han skulle berätta om anledningen till sitt beslut.

Det här är en jävla nyhet, helt enkelt. Vi pratar om ett av de mest framgångsrika paren i historien – ett lag som fullständigt dominerat scenen de senaste åren och som dessutom började året med att vinna årets första Premier Padel efter drömspel.

Någon presskonferens blev det aldrig. I stället ett knastertorrt inlägg på Instagram där Galan meddelar sitt beslut, skriver att det inte var lätt att ta men att det är väl genomtänkt. Sedan tackar han kort Lebron för de fyra åren och skriver att de varit oförglömliga.

Han avslutar med några ord som ändå innehåller lite känslor:

”Jag önskar dig från hela mitt hjärta det bästa i framtiden. En stor kram!”

Det var allt. Inte ett ord om varför han mitt under en pågående turnering, när säsongen knappt hunnit börja, tagit det minst sagt radikala beslutet.

Vi ska även komma ihåg att en viss energidryck investerat en helsikes massa miljoner på det här paret och vi kan utgå ifrån att det företaget knappast jublar nu.

Man behöver inte vara psykolog för att förstå att det här samarbetet varit ansträngt, trots framgångarna och titlarna.

Men man behöver inte vara psykolog för att förstå att det här samarbetet varit ansträngt, trots framgångarna och titlarna. Redan i slutet av förra säsongen spreds uppgifterna att paret var på väg att separera men att Galan i sista stund valde att fortsätta med Lebron.

Men Galan måste i tysthet ha lidit av situationen, att spela med en partner som har en förmåga att alltid få publiken emot sig, som gång på gång beter sig illa på ett sätt som direkt gör ont i Galan.

Alla är överens om att Juan Lebron är en av världens mest begåvade padelspelare, men att han samtidigt är en minst sagt komplicerad natur och min gissning är att Galan rent av ställde ett ultimatum inför säsongen: att Lebron skulle bete sig.

Sett som en enskild händelse var det som hände i åttondelsfinalen mot Yanguas och Garrido inte någon praktskandal. Visst, Lebron betedde sig illa, han sköt en boll mot Yanguas och ville dessutom brösta upp sig och ordkäfta mot coachen Mieres, men vi har sett värre saker genom åren.

I det sammanhanget vill jag som en parentes verkligen hylla Yanguas, som dels inte ville göra någon sak av att han fick en boll hårt skjuten mot sig och som dessutom sprang för att separera Lebron och Mieres.

Men för Galan var det nog där. Han varken ville eller orkade utsätta sig för sånt mer. Han fick nog och det är nästan att man kan se det på honom från bilderna när den matchen är slut. Galan skakar på huvudet, gör några gester till coachen och det är som att han säger att det är nog nu, han orkar inte mer.

Dessutom kommer vi aldrig få veta exakt vad som sades mellan Lebron och Galan bakom kulisserna. Men allt måste ha gått väldigt fort. Galan kanske rent av gick och knackade på dörren till Chingottos hotellrum och förklarade läget. De två ryktades som nytt par redan i slutet av förra säsongen och nu blir det allt mer uppenbart hur mycket som verkligen låg i det ryktet.

Alldeles nyss gick Galan och Chingotto ut med att deras samarebete nu är inlett.

Och då återstår en sak att få veta. Blir det Momo Gonzalez som tar sig an Lebron – eller är det ytterligare separationer att vänta? Rent spontant känns det som att den genomsnälle Momo i detta läge kan vara en bra partner åt Lebron, som knappast lär befinna sig på en bra mental plats just nu.

En sak är i alla fall säker nu: Daniel Windahl slipper möta Galan och Lebron fler gånger.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk