Bonfré: "Min tid som toppspelare är över"

Han har vunnit precis allt som går att vinna i Sverige. Men Pierre Bonfré tror inte att det blir några fler framgångar. ”Min era som toppspelare är nog över”, säger han till Padelfeber.

31-årige Pierre Bonfré slog igenom med dunder och brak 2017 då han tillsammans med sin vapenbroder Viktor Stjern tog sig helt oseedad till SM-final.

Sedan dess har de båda varit en institution inom svensk padel, ett lag som underhållit oss i år efter år och allt som oftast varit väldigt framgångsrika.

När de tillsammans vann lag-SM på hemmaplan i höstas var det liksom pricken över i:et – och när Bonfré landade i det kändes det just som att det var en perfekt slutpunkt. Han har saknats under årets första tävlingar och som han känner nu har han gjort sitt som svensk toppspelare.

- Vi har vunnit individuella SM, lag-SM, Mastersslutspelet och varit etta och tvåa på Sverigerankingen. Det kändes som att det inte fanns något kvar att göra här hemma, säger han.

Samtidigt hade han även blivit småbarnspappa och sedan några år är han även läkare. Han kände att ekvationen inte längre gick ihop.

- Jag är inte i det stadiet i livet att jag kan göra en satsning som Simon och Danne gör. Det hade bara blivit halvdant med allt i livet då. Det här är faktiskt ett beslut som växt fram de senaste åren. Ska man hänga med i toppen i Sverige krävs en allt mer professionell satsning och jag känner att jag har försakat mycket annat. Vi har barn, jag har mitt jobb och om jag skulle fortsätta att ha samma ambitionsnivå inom padeln hade jag varit tvungen att lägga om det andra i livet och jag var inte beredd att göra det.

Att få representera Sverige är det största jag har gjort inom padeln.

Alternativet var att skära ner på padeln.

- Det känns faktiskt skönt att inte ha något alls inplanerat. Om jag ska spela mer så får suget växa fram.

Men även om det blir padel i framtiden är han ganska säker på att det i så fall blir med en lägre ambitionsnivå.

- Jag kan nog tänka mig att tävla igen, särskilt här i Göteborg. Men vi får se hur det blir.

Därmed stänger han dörren för både EM i sommar och VM i höst. Landslagsspelaren Pierre Bonfré har gjort sitt.

- Ja, tanken var att EM i höstas skulle bli en perfekt slutkläm och det var ett riktigt antiklimax när det inte blev av. Att få representera Sverige är ändå det största jag har gjort inom padeln. Men jag mäktar inte med en sån satsning nu.

När han ser tillbaka på sina år inom Sverigeeliten känner han spontant att återväxten varit lite för dålig, han har saknat nya spännande namn som kommit upp och utmanat de etablerade, därför gläds han nu åt att spelare som Adam Axelsson, Albin Olsson och Willy Släryd äntligen kliver fram.

- Det är ju egentligen först det senaste halvåret som de blivit tillräckligt bra för att konkurrera och det är verkligen glädjande.

Har du följt padeln nu i år när du själv har varit borta ifrån den?

- Absolut. Jag har nog sett det mesta. Ibland har jag gjort det i efterhand.

Och känslan har inte kommit att du ångrar dig?

- Nej, det har känts bra. Visst kan man sakna communityn som varit en så stor del av ens liv, men är det något jag inte saknar så är det all uppvärmning, stretching, att tänka på mat och sömn och framför allt inte att komma hem från en tävling 22.30 på söndagen för att sedan kliva upp halv fem för att jobba.

Hur tog Viktor Stjern ditt beslut att lägga ner elitkarriären?

- Jättebra, tycker jag. Han förstår beslutet helt. Men Viktor har fortfarande ett superdriv och det är dags nu att han får flyga fritt.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk