Tapia och Coello vann tidernas kaosfinal - två gånger...

Agustin Tapia och Arturo Coello vinner en av de största kaosfinalerna någonsin. Ett fatalt misstag av domaren höll på att kosta dem titeln – men de visade ett psyke av stål.

Det var drömfinalen på förhand. Världsettorna Juan Lebron och Ale Galan mot säsongens stora utmanare.

Lebron och Galan står ännu utan titel den här säsongen och det ligger ett stort tronskifte i luften.

Och det var också utmanarna som spelade bäst och rusade mot titeln i Chiles WPT. De vann första set med 6-4 och skulle bara serva för det i andra set vid ställningen 5-3.

Det var då kaoset började.

Vid ställningen 30-30 slog Coello in en våldsamt hård forehandvolley. Bollen satt solklart just innanför glaset och var otagbar – men den uppmärksamme kunde höra hur domaren sa ”30-40”, antingen av misstag eller om han trodde att bollen var ute.

Vilket ledde till total förvirring när Tapia smashade nästa boll otagbart långt utanför buren.

Coello hoppade upp i Tapias famn i tron att de vunnit turneringen, men publiken var tyst. Och domaren mumlade försiktigt något om att matchen var slut.

Galan hävdade då, helt riktigt, att domaren sagt 30-40. Vilket efter ett långt palaver och tjafs ledde till att det blev en golden point.

Den avgjorde Galan i en volleyduell, vilket i sin tur ledde till att Coello vevade iväg bollen i ilska med full kraft. Publiken visslade högljutt – men matchen gick vidare.

Galan och Lebron vann till sist setet i tiebreak.

I det läget trodde nog ingen att det ens var möjligt att samla ihop sig mentalt för Tapia och Coello. Men de visade psyken av stål. Vid 4-5 räddade de en matchboll på en golden point. Och i gamet efter åstadkom de ett break.

Vid 6-5 blev det Tapias uppgift att försöka serva hem den här galna finalen. Att i det läget plocka fram sitt allra bästa spel är rent oerhört. Vid 40-30 fick Tapia ett smashläge som absolut inte var enkelt. Men han gick för den och den lyckades. Direkt efteråt pekade Tapia med fingret mot sitt eget huvud, för att visa alla att han just lyckats med sitt livs tuffaste mentala utmaning.

Sedan följde galna glädjescener i kvällen i Santiago de Chile.

Finalen kommer självklart att bli ihågkommen för dramatiken – men främst för domarens fatala misstag. Och Galan och Lebrons val att inte erkänna sig besegrade, fastän de visste om att de borde ha förlorat matchen redan i andra set.

Därför var nog detta världsettornas allra största förlust - för det blir inte lätt för paret att återfå ett rykte som något annat än direkt osportsliga.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk