Svenska pojkarna klara för semifinal i natt

Vilken formidabel succé. De svenska killarna gör tjejerna sällskap till semifinal på ungdoms-VM. Därmed upplever vi det mest framgångsrika svenska mästerskapet någonsin.

Precis som tjejerna så ställdes vårt pojklandslag mot Frankrike i kvartsfinalen av ungdoms-VM i Paraguay.

14-årsmatchen inledde och där ställde Sverige upp som vanligt med William Waldenlöv och Eddi Svensson, som spelat så bra genom hela mästerskapet.

Waldenlöv och Svensson visade en enorm mental styrka när de vid ställningen 3-3 i avgörande set lyckades breaka, inte bara en gång utan två – och därmed ta segern med 6-3.

Vid svensk ledning med 1-0 i matcher var det dags för 16-åringarna att spela.

Där ställde Sverige upp med USM-vinnarna Victor Forsberg och Oliver Hodos. Hodos fick hoppa in eftersom succémannen mot Argentina, Alfons Lopez, blivit sjuk.

Forsberg och Hodos förlorade första set.

Andra set såg ganska lugnt ut med en ledning med 4-1. Men fransoserna krigade sig tillbaka 4-4 och därmed var det skarpt läge. Men Forsberg och Hodos höll sin serve och hade sedan styrkan att kunna breaka hem setet efter riktigt starkt försvarsspel.

I tredje set följdes lagen åt med hållna servar fram till svensk ledning 3-2. Då kom det svenska breaket efter ett par riktigt bra bollar av Victor Forsberg.

Men fransoserna visade stor moral och bröt omedelbart tillbaka och vid 4-4 var de ikapp.

Nu var spänningen smått olidlig. Svenskarna hamnade illa till, räddade breakboll och höll ihop spelet fram till 5-4.

På grund av ett par slarviga servereturer kunde fransoserna utjämna till 5-5 och i gamet efter kunde de med storspel breaka fram till 6-5.

Trots att svenskarna sedan hade 0-30 i fransosernas serve kunde de inte mäkta med ett break.

1-1 i matcher således. In för Sverige kom Adam Axelsson och Willy Släryd för att försöka säkra semifinalen åt Sverige. Och sämre kort kan man absolut ha att spela i det läget.

Axelsson vann ju senior-SM tidigare i år, spelade nyligen WPT i Malmö Arena och visade tydligt att han på den här nivån är en storstjärna.

Svenskarna vann första set med 6-1 och när de dessutom började även det andra setet med ett break började det klara att vi den här gången skulle slippa en nervkrossande rysare.

Via en elegant backhanddropp av Släryd tog svenskarna sitt andra break fram till 4-1, vilket kändes helt matchavgörande.

Vid 5-2 gick Släryd fram för att serva hem matchen. Han fixade helt själv 15-15 och 30-15. 

I semifinalen får Sverige möta vinnarna mellan hemmanationen Paraguay och Mexiko.

Att båda våra ungdomslandslag nu har tagit sig hela vägen till semifinal i VM är bättre än någon kunde tro på förhand. Och det bevisar bara hur bra verksamhet Sverige har, som lyckas få fram så många bra ungdomsspelare. Faktum är att Sverige står sig väl i konkurrensen i samtliga åldersklasser – både bland killar och tjejer.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk