Stjärnorna återvände hem för att vinna guld till Båstad

Det började som en rolig idé. Och nu har den ena stjärnan efter den andra valt att återvända hem till Sveriges mest anrika förening.

Padeln i Sverige har sitt ursprung i Båstad. Eller rättare sagt i Grevie någon mil upp för åsen. Där byggdes Sveriges allra första bana 1998, ett hopsnickeri av hönsnät och plywood.

2010 byggdes den första riktiga padelbanan i Sverige. Lokaliseringen blev hamnen i Båstad och det är många toppspelare som kom att slå sina första slag där. Samma år bildades Båstad Padelklubb - Sveriges äldsta padelförening som fostrat en stor del av Sverigeeliten.

Men på senare år har ingen av de stora namnen representerat moderklubben. Förenklat stavas anledningen pengar.

- Vi har inte haft möjligheter att erbjuda våra spelare ersättning, säger Båstads klubbchef Robert Lindberg. Däremot har vi såklart drömt om att några av de stora namnen en dag skulle representera klubben igen.

Robert Lindberg, klubbchef i Båstad Padelklubb.

Man kan lugnt säga att Lindberg och Båstad PK har fått sin dröm att gå i uppfyllelse. I takt med att pengarna har minkat inom svensk padel kommer andra incitament in i bilden för toppspelarna när det gäller att välja vilken klubb man vill spela för.

- Egentligen började det här redan 2021 då vi drog igång en stor satsning på barn och ungdom, säger Lindberg. Vi ville ha med toppspelare som har anknytning till Båstad och det ledde till att Danne Windahl, Calle Knutsson, Anton Andersson och Hanna Knutsson blev ambassadörer för klubben. Efter det har vi legat på spelarna med jämna mellanrum.

Inför årets säsong började spelarna själva ta kontakt med klubben och tyckte att det vore roligt att skapa ett riktigt elitlag i Båstad med spelare som har anknytning till orten.

- Vi lyckades arbeta fram ett koncept mellan klubben, hallen i Båstad och padelgymnasiet på Apelrydsskolan. Det innebär att laget tränar en kväll i veckan i hallen och att det då finns med två elever från Padelgymnasiet. Vi vill alla göra det här för att lyfta Båstad som padelort.

De första namnen som blev klara var Anton Andersson, Axel Holm, Isak Arvidsson och Oskar Axelsson – samtliga boendes i Båstad.

Sedan lockades bröderna Filip och Viktor Svensson till laget. De är bördiga från Ängelholm.

- Där var egentligen vårt lag med sex spelare, säger Robert Lindberg.

Men när lavinen av hemvändare väl var igång gick den inte att stoppa. Calle Knutsson ville också vara med och precis innan seriestart blev det även klart att Pablo Figueroa ansluter till laget.

Dessutom har man tagit med Alfons Lopez i laget, Sveriges kanske bästa 16-åring som nyss har börjat på padelgymnasiet.

- Vi har definitivt ett lag som ska slåss om medaljerna. Och skulle vi inna SM-guld vore det jättehäftigt. Lilla Båstad är inte bortskämt med SM-guld i någon idrott, säger Lindberg.

Trots att ni har fått ett superlag så saknas det ju faktiskt ett par namn..?

- Ja. Men både Daniel Windahl och Simon Vasquez är hjärtligt välkomna att höra av sig.

Hur känns det som klubbchef att se hur eliten har återvänt?

- Fantastiskt roligt. Det var ingenting vi tvekade på. Vi kan inte ställa upp med pengar, men väl med tid, energi och hall.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk