Krönika: Det här är högsta vinsten för svensk elitpadel

Anmälan har nu stängt till FIP-turneringen i Göteborg nästa helg. Den spontana reaktionen: det här är högsta vinsten för svensk elitpadel.

När Fredrik Nordin från Studio Padel fick en galen idé att skapa en FIP-tour i Sverige, med flera FIP RISE-turneringar under året, var det nog många som såg på projektet med en viss tvekan. Skulle det där verkligen fungera?

Nu börjar allt ta form på allvar och det vi ser framför oss är exakt vad svensk padel har drömt om.

SPT är en fantastisk tour, både proffsigt paketerad och enormt utvecklande för svenska spelare. Problemet är snarast för den översta eliten. Där blir det lätt inavel och då hämmas utvecklingen.

Spelare som Stjern, Bonfré, Frost, Fors, Appelgren och allt vad de heter är i skriande behov av att möta nya motståndare: helst spelare som är vana vid internationell padel och som inte är FÖR bra – om ni förstår vad jag menar.

Nästa helg avgörs den första FIP-turneringen på svensk mark. Platsen är Bon Padel i Göteborg och i dag stängde anmälan. Därmed har vi facit på vilken nivå tävlingen får och jag skulle säga att startfältet är helt perfekt.

Till att börja med har uppslutningen varit riktigt bra – vilket gör att det fylls både en huvudklass och ett kval.

Det andra att notera är att bortsett från Windahl så har den svenska eliten anmält sig.

Det tredje att glädjas åt är att spelare från hela 13 nationer har anmält sig och det är verkligen inte vilka som helst som kommer.

I princip dyker hela det franska landslaget upp i Göteborg, med klasspelare som Benjamin Tison,  Adrien Maigret och Bastien Blanque i spetsen. Lägg till portugiser, belgare, holländare, argentinare och givetvis en hel hög spanjorer.

Kort kan man säga att det är spelare från exakt de nationer som svenska eliten borde matcha emot så mycket som det bara går.

Nivån är riktigt hög – men inte för hög. Till exempel går Simon Vasquez och Cayetano Rocafort in i turneringe som tredjeseedade.

De 26 högst rankade paren går rakt in i huvudturneringen. Dessutom delas det ut två wildards. Dessa går till Johan Brunström/Alex Regnér, samt till Hami Golestan och Ozan Cildr.

De fyra sista platserna får övriga lag kvala om under veckan.

Glädjande är också att se att våra lovande talanger Adam Axelsson och Willy Släryd anmält sig. Axelsson ska spela med Christoffer Persson och Släryd parar ihop med danske talangen Emil Lilleöre Madsen.

Förutom Vasquez är det tre svenska lag som går rakt in i huvudturneringen: Albin Olsson/Anton Andersson, Johan Fors/Linus Frost samt Pierre Bonfré/Viktor Stjern. Dessutom går även Isak Bäckman in i par med argentinaren Facundo Erguy.

Noterbart är att en så duktig portugis som Pedro Perry kommer att få kvala. Han var med om att besegra Vasquez och Anton Andersson med 6-2, 6-0 i VM-kvalet…

Nivån är helt enkelt perfekt och nu är det bara att hoppas att de svenska spelarna lär sig så mycket det bara går – och gärna visar upp sig från sin absolut kaxigaste sida.

För nu är det dags att få svar på var svensk herrpadel står någonstans.

Huvudtävlingen kommer att streamas av Studio Padel på Youtube.

Alla anmälda lag.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk