"Jag känner inge press, ingen stress - lyckas jag inte nu så lyckas jag senare"

För andra gången i sin karriär ska Simon Vasquez spela previafinal. Ändå känner han varken stress eller press. ”Att lyckas kvala in är ett delmål – och det kommer när det kommer”, säger han.

Det är alltså ingen liten händelse som väntar Vasquez ungefär 11.30 i morgon. Under alla hans år på World Padel Tour är det blott andra gången han har stått inför en sista match för att kvala in i en huvudturnering.

Förra gången misslyckades han, vilket innebär att han ännu inte hunnit bli den tredje svensken att lyckas.

Däremot är han övertygad om att han kommer att lyckas. Om det inte sker i morgon så blir det senare.

- Lyckas vi skulle det såklart betyda mycket, men det är ändå bara ett steg i rätt riktning. Det skulle vara skitkul, men egentligen är det samma sak som alltid gäller: att ta en boll i taget och att fortsätta göra rätt saker. Det är egentligen ingen stor grej och jag känner ingen stress att jag måste lyckas nu.

Det viktigaste för Vasquez är att han känner att han hela tiden rör sig i rätt riktning – och det gör han.

- Jag utvecklas ständigt.

Vad känner du att du har utvecklat i ditt spel nu?

- Jag är mycket tryggare i försvaret. Jag behöver inte stressa utan kan ligga kvar och lobba kanske fem-sex gånger. Och jag tar det lugnare även framåt och har blivit bättre på att spela i rätt tempo. Samtidigt är jag en aggressiv forehandspelare. Det är den balansen som som är svår att hitta, när man ska gå för det och inte.

Att Vasquez är i kanonform fick ett tydligt bevis i dagens kvalmatch.

I sin cross mötte han nämligen Borja Yribarren, en rutinerad vänsterhänt kvalräv som Vasquez mött fyra gånger tidigare – men bara lyckats slå en gång. Ändå kände han efter bara några game att han hade total kontroll på Yribarren.

- Jag kände mig väldigt trygg i dag. Och då bestämde vi oss för att punktmarkera honom. Vi följden den planen till punkt och pricka och tog sedan vara på alla chanser vi fick.

Känner du att ditt spel tillsammans med Jaime Menendez har blivit bättre, att det lossnat nu?

- Ja, det får man väl säga nu när vi är i previafinal. Vi har haft det jävligt tufft framåt och inte hittat varandra alls. Vi har tagit många snack och försökt jobba på detaljer och i Doha kände jag att vi var på rätt väg, trots att vi förlorade.

Har den känslan varit där även nu i kvalet i Madrid?

- Ja, det tycker jag. Både jag och Jaime har spelat riktigt bra.

I kvalets sista omgång väntar nu Ignacio Piotto och Pedro Vera. En lite märklig situation, eftersom Piotto var Vasquez förre partner och de är fortfarande riktigt goda vänner.

- Ja, vi brukar hänga mycket med varandra på touren. Jag känner även ”Nachos” partner väl. Det är kul att vi möts. Och ingen av oss är direkt vana att kvala in på WPT så det är fyra färska previafinalister.

Vad blir viktigt i morgon för att ni ska kunna vinna?

- Vi måste hålla huvudet kallt. Jag tror att vår gameplan blir ganska lik den vi hade i dag. Vi kommer bygga upp det mot Vera och försöka hålla bort Piotto. Det är han som är den farlige och som har en hög högstanivå. Sedan måste vi vara bra vid rätt tillfällen. Precis som vi gjorde i dag.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk