EXTRA: SVERIGE KLART FÖR VM-FINAL!

Förbered JAS-eskorten, kalla in blåsorkestern och boka Kungsträdgården. Sverige är klart för VM-final – det största som hänt svensk padel.

Ja, det här var inget annat än en odödlig klassiker. En händelse vi som orkade hålla oss vakna till långt in på natten kommer att minnas och prata om för lång tid framöver.

Det var en lagmatch som absolut inte var något för de med svaga nerver, men en batalj som man bara kunde älska.

Det svenska pojklaget har både charmat och imponerat längs resans gång och det som varit så stort är just lagets jämnhet. Vi har hävdat oss väl i alla tre åldersklasserna – vilket varit nyckeln i vägen fram till semifinalen.

Där väntade värdnationen Paraguay i en välfylld hemmaarena och det började med att våra små tuffingar William Waldenlöv och Eddi Svensson klev in i 14-årsmatchen. De spelade absolut inte tagna av stundens allvar utan bjöd på rena drömpadeln. De ägde verkligen Snd Arena, gjorde knappt ett misstag på hela matchen och vann solklart sin match med 6-1, 6-2.

Det vi kanske minns mest är att de båda hade varsitt konstslag ut genom dörren.

Sedan var det väntat att Sverige skulle förlora 16-årsmatchen. Dels för att både Victor Forsberg och Alfons Lopez är sjuka – men framför allt för att ersättarna Oliver Hodos och Ludvig Jönsson fick möta ett av JVM:s allra bästa lag, Facundo Dehnike och Mariano Gonzalez, som gått till final i den individuella klassen.

Den matchen var snabbt över: 6-0, 6-0 till Paraguay.

Allt landade alltså i en tredje avgörande match där Willy Släryd och Adam Axelsson fick kliva in för Sverige med målet att ta Sverige till vår första VM-final någonsin.

De ställdes mot Sebastian Rodriguez och Adrian Miranda.

Första set blev en riktig rysare där svenskarna först missade en rad breakbollar, och vid 4-5 plötsligt stod med en setboll emot sig. Men då klev Willy Släryd fram och vann en rafflade volleyduell och kunde sedan skrika ut sin glädje ut i arenan. Svenskarna lyckades till sist hålla serven till 5-5.

Svenskarna missade en ny breakboll i gamet efter och är de tvingades serva vid 5-6 lyckades de rädda ännu en setboll och ta setet till tiebreak. Där fick Sverige en bra start vid 2-0 och då gick Axelsson för en hoppsmash, men tyvärr blev han utkontrad och bara en stund senare stod det 2-4 i sidbytet.

Vid 3-6 lyckades svenskarna rädda två setbollar till innan Paraguay kunde utnyttja den tredje.

Dramat fortsatte i andra set. Svenskarna breakade till 2-0, blev tillbakabreakade, men lyckades på nytt breaka till 3-1 trots stort palaver med ett domslut som gick emot svenskarna.

Varenda game var dramatiskt men med stort mod, inte minst från Willy Släryd, lyckades svenskarna hålla undan till 5-2.

Vid 5-3 skaffade sig svenskarna en breakboll, men i stället för 1-1 i set gjordes några misstag och paraguayanerna kunde breaka tillbaka till 4-5.

I det läget hade svenskarna kunnat duka under av press – men de fortsatte spela fokuserat och lyckades bragdartat breaka ännu en gång fram till 6-4.

Tredje set fortsatte i dramatisk stil. Svenskarna blev omedelbart brutna och vid 1-2 drabbades Adran Miranda av kramp i låren och krävde behandling.

Svenskarna lyckades bryta tillbaka till 2-2 och bara ett par bollar senare sjönk Miranda ihop i ena hörnet och tog sig sedan inte upp.

Han klarade helt enkelt inte att fortsätta och Sverige var därmed klart för VM-final. Det var snöpligt och absolut inte det sättet svenskarna ville vinna på - men så är idrott ibland.

I finalen väntar Spanien som sent i natt besegrade Argentina i sin semifinal.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk