En jävla skittävling där padeln kommer i andra hand

I helgen avgörs en tävling på Premium Padel i Gävle är padeln faktiskt kommer i andra hand. ”En j-vla skitturnering” har ett viktigare fokus. ”Psykisk ohälsa drabbar de flesta av oss”, säger initiativtagaren Mathias Löf.

Mathias Löf, som är en av delägarna till Premium Padel, har själv erfarenhet från sig själv och sin egen familj när det kommer till psykisk ohälsa och vet hur oerhört svårt det kan vara.

- Antingen råder en tystnadskultur. Eller så vill folk hjälpa för mycket. I båda fallen är det nästan omöjligt att navigera, säger han.

När arbetet med helgens turnering drog igång började Löf att gräva i sin egen historia och insåg hur mycket mörker han själv gick och bar på.

Han kom ihåg sin uppväxt inom ishockeyn, hur han under sitt allra sista år som spelare insåg att han hela tiden spelat för andras skull, inte av egen fri vilja. Här han sedan lade av märkte han att han levde kvar i den identiteten, som egentligen andra hade skapat.

Han mindes även den depression som hans sambo drabbades av.

- Jag fick ta ansvar för karriär, barn och hushåll när hon inte orkade. Hon som under så många år ställt upp på mig. Min sambo fick hjälp, men vem skulle jag prata med när ens anhöriga mår dåligt. Där fanns också en tystnadskultur, säger han.

Löf mindes också när deras autistiske son började skolan och inte fick den anpassning han behövde. Sonen började må dåligt och började säga att han inte ville leva längre.

- Då bröts tystnadskulturen, mot något som vi uppfattar som ännu värre. ALLA ville hjälpa till, så dagligen fick vi tio tips på olika människor och insatser som kunde hjälpa. Till sist står man där med folk som nästan pekar finger för att man inte gör tillräckligt för sin egen son och man känner sig som en dålig förälder. Den ångesten är nästan värst av alla. Vart vänder man sig då?

Med helgens tävling vill Mathias Löf öka kunskapen och medvetenheten kring psykisk ohälsa.

- Vi kommer inte att förändra världen. Men vi kan ändå dra vårt strå till stacken, säger Löf.

Tävlingen arrangeras i samarbete med företaget Fujitsu.

- Vi vill som arbetsgivare kunna göra skillnad för vår personal, men också för samhället i stort. Därför ville vi vara med i ”En j-vla skitturnering”. Där kanv i lyfta frågan, öka kunskapen och bidra till en god sak under roliga former, säger Annika Timmerholm, Fujitsu.

Varför har ni valt namnet ”En j-vla skitturnering”?

- Kontentan är väl lite att vi ska skita i padeln, för det andra är viktigare. I helgen är inte resultatet på banan det primära. Hur det än går är vi alla vinnare, säger Mathias Löf.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk