Drömstart för svenskorna - sedan hann verkligheten ikapp

Ett magiskt första set och en skräll i luften. Men sedan kom verkligheten ikapp.

Ajla Behram och Linnea Björk var första svenska lag in i WPT i Malmö och de ställdes mot Maria Carmen Villalba och Ana Fernandez, två stabila spanjorskor. Och på förhand var det inte många procent som gick till svenskorna. Det har faktiskt aldrig någonsin hänt att ett helsvenskt lag vunnit en match i en huvudturnering på WPT.

Men Björk och Behram gick ut och började matchen som om de inte gjort annat än spelat huvudturneringar på WPT de senaste åren. De tog för sig, de vågade – och de lyckades.

Björk och Behram fick en drömstart på matchen genom att ta sitt första servegame via en golden point och sedan följa upp med ett break.

Spanjorskorna började se märkbart tagna ut och efter 20 minuter stod det 4-0 till svenskorna på tavlan.

Svenskorna hade till och med en golden point för 5-0, men den förlorades och setet slutade istället 6-3.

I det läget hade svenskorna definitivt varit det bästa laget. Men är det något erfarna spanjorer kan så är det att leta, leta och leta tills de hittar den taktiken som fungerar bäst för dagen.

Och i början av andra set börjae matchen att svänga över. Villalba och Fernandez vann dessutom ett par golden points och då rann det iväg till 6-0.

En anledning var att svenskorna fick slita oerhört hårt för att vinna poäng på den långsamma banan. Där Linnea Björk normalt kanske behöver 2-3 slag för att vinna bollen behövdes det plötsligt 15-20.

Och det blev kostsamt. När orken och procenten gick ner så kunde spanjorskorna växa och sakta nöta ner svenskorna.

I tredje setet gick spanjorskorna fram till 3-0 innan svenskorna lyckades stoppa blödningen efter nio raka förlorade game.

Det var hela tiden bra bollar och stenhård padel – men spanjorskorna kunde ändå gå upp till 5-1 och matchboll. Men den poängen knep svenskorna, fixade 2-5 och såg till att festen i Malmö Arena kunde gå vidare en stund till.

Men i Linnea Björks servegame var det som att spanjorskorna hade tagit varandra i hand på att göra ett perfekt returgame. De gick fram till 15-40 och nya matchbollar. Och kunde utnyttja den allra första. 

Ajla Behram och Linnea Björk ska ändå ha stort beröm för sin match och det krigarhjärta de visade.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk