Dramat i natt: Sverige en boll ifrån att slå Argentina

Sveriges pojkar var en endaste ynka poäng ifrån att slå självaste Argentina i natt. Istället slutade kvällen i stor besvikelse. Trösten är att laget ändå lär gå vidare från gruppen.

Ja, det var exakt så nära som det går att komma och om Sverige hade slagit mäktiga världsnationen Argentina på ett VM hade det förmodligen varit den enskilt största händelsen hittills för svensk padel.

Men låt oss ta dramat från början.  

Efter pojkarnas seger över Chile med 2-1 i matcher väntade alltså giganten Argentina. Men det här laget visar ingen överdriven respekt för någon – inte ens Belasteguins hemland där stämningen runt banan snarast påminde om en galen fotbollsmatch, där publiken hoppade, sjönk, skrek och bankade i plåtväggar.

Lotten gjorde att 16-åringarna fick börja – och där mönstrade förbundskapten Oskar Govik ihop Victor Forsberg och Alfons Lopez. Lite tagna av stundens allvar låg de under med 2-5 i första set, men sedan började det verkligen att hända grejer. De tog game efter game och knep sedan setet i ett solklart tiebreak.

I andra set var de nära att breaka argentinarna hela tiden, men lyckades först vid ställningen 5-4. Lopez fick ett läge och vågade gå för en rak och vinnande smash, vilket gav seger och en drömstart för Sverige i lagmatchen.

Victor Forsberg och Alfons Lopez vann Sveriges första match.

Därmed behövde Sverige vinna en match till för att ta hem lagmatchen (och därmed gruppsegern). Ut på banan gick Adam Axelsson och Willy Släryd.

I första set låste sig spelet helt och de kom hopplöst efter. 1-6 slutade setet.

Men i det andra setet hittade de ett bättre spel med bättre balans. De kunde gå upp till först 4-1 och sedan 5-2. Och eftersom det var Argentina som var tvungna att vinna matchen började man se en klar stress i motståndarna.

Axelsson och Släryd vann till sist setet med 6-3.

I tredje set blev svenskarna breakade och låg under med 4-3. Men då kom breaket tillbaka och vid 5-4 fick svenskarna chansen att serva hem både matchen, lagmatchen – och gruppsegern.

De gick upp till 40-30 och fick sin första matchboll. Som missades. De fick en till. Som missades. Argentinarna fick en breakboll – och tog den.

Av bara farten tog argentinarna två games till och utjämnade därmed lagmatchen till 1-1 i matcher.

Därmed föll det på 14-åringarna William Waldenlöv och Eddi Svenssons ansvar att gå in för att avgöra. Att spela en avgörande match i en lagmatch är en speciell press. Lägger vi på den stämning som rådde runt banan krävdes det verkligen hårdhet för att klara av det.

De fick en drömstart och tog ledningen med 2-0 direkt i första set. Men sedan var det enormt jobbigt att stå emot de storväxta och extremt skickliga argentinarna, som vände till 5-2 och sedan tog setet med 6-2.

I det andra setet kom svenskarna ut med ny energi, krigade hem sina egna servegame och lyckades dessutom få ett break fram till 4-2, vilket sedan bar hela vägen till 6-3.

Allt skulle alltså avgöras i ett avgörande set även i P14-matchen och då började klockan bli halv tre på natten svensk tid.

Där fick argentinarna drömstarten och kunde gå upp till 3-0, som sedan blev 4-1 och 5-2.

Svenskarna höll sin serve till 3-5 men orkade sedan inte skaka argentinarna i deras sista servegame.

Argentina vann alltså lagmatchen med 2-1, men att Sverige kunde matcha Argentina i samtliga åldersklasser i ett VM är ett enormt styrkebesked och bådar gott inför framtiden.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk