Äntligen - Vasquez klar för WPT i Paraguay

Ännu en stor dag för svensk padel. Ännu en milstolpe nådd. Simon Vasquez har kvalat in till WPT i Paraguay och tar därmed plats i det exklusiva sällskapet.

För bara några år sedan ansågs det vara en utopi att svenska spelare skulle klara sig igenom kvaldjungeln på World Padel Tour. Vi skulle nog i många år till få nöja oss med att svenskar fick wild cards till WPT på hemmaplan.

Men förra året revs den mentala muren. Först lyckades Amanda Girdo kvala in och kort därefter följde Windahl efter.

Däremot har vår tredje stora spelare fått vänta. Simon Vasquez har haft det tyngre och fått leta partners och ett vinnande spel.

Men nu verkar den explosiva forehandspelaren äntligen ha hittat rätt på alla plan. Dels har han och Jaime Menendez haft tålamod med varandra och kämpat hårt för att hitta det spel som passar paret bäst. Dessutom har Vasquez själv berättat om att han haft sin bästa försäsong någonsin och dessutom lyckats bredda sitt försvarsspel ordentligt, samt blivit bättre på att värdera situationerna offensivt.

Det är onekligen små marginaler på den här nivån. Kvalet till Paraguay har spelats i Madrid och redan i Vasquez och Menendez första match var paret bara ett tiebreak ifrån att bli utslagna.

Men äntligen studsade bollarna rätt. De överlevde andra omgången, spelade fantastiskt i den tredje och i dagens kvalfinal ställdes Vasquez mot sin före detta partner Ignacio (Nacho) Piotto och Pedro Vera.

Före matchen sa Vasquez att nyckeln skulle bli att vinna de viktiga poängen och det kan man lugnt säga att de lyckades med.

Vid ställningen 2-2 i fösta set lyckades de vända ett 40-15-underläge och breaka. Och när de skulle serva hem setet vid 5-4 fick de breakbollar emot sig vid 30-40, men fann styrkan att ta två raka poäng och därmed setet.

Även i andra set var det små marginaler och nyckelpoäng. Vid 2-3 förlorade Vasquez och Menendez en golden point i egen serve. Men redan i gamet efter breakade de tillbaka – även det på en golden point. Tyvärr blev det ytterligare en golden point i gamet efter, som förlorades fram till 3-5.

Piotto och Vera kunde därefter säkra setsegern – och då hade matchen redan pågått i en timme och 35 minuter.

I det avgörande setet fick Vasquez och Menendez ett strålande läge att rycka ifrån med två breakbollar fram till 3-1. Men båda chanserna missades och dramat gick därmed vidare.

Men breaket skulle ändå komma. Ett strålande returgame ledde fram till 4-2 och då blev det liksom för mycket för Piotto och Vera, som inte orkade mobilisera. Vasquez och Menendez flög fram till 5-2, ett game som de vann blankt.

Redan i gamet efter skaffade sig Vasquez och Menendez två matchbollar vid 30-40. De missade den första - men på den andra löste de uppgiften. Därmed blev Vasquez den tredje svensken genom tiderna att nå en huvudturnering.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk