Vilken saga - nödlösningen klar för sitt livs första WPT-final

Hon kallades in som en nödlösning. I morgon spelar Sofia Araujo sitt livs första WPT-final.

Ja, det är faktiskt en helt osannolik historia. Portugisiska Araujo har hunnit fylla 27 år och har i flera säsonger tillhört det där skiktet som når kvartsfinal ibland, men oftast inte.

Rankad 30 på WPT har det aldrig varit en spelare som ens kommit på tal när det har diskuterats titlar.

När tvillingarna Mapi och Majo Alayeto spelade i Bryssel tvingades paret dra sig ur i åttondelen, då backhandspelaren Majo drog på sig en skada i vaden.

Till Köpenhamn vände sig därför Mapi till Araujo och frågade om hon kunde hoppa in i väntan på att syrran skulle bli spelklar igen.

Absolut. Ett roligt avbrott och en bra chans för portugisiskan att få en bättre partner för en tävling.

Att paret skulle stå för årets häftigaste succé var liksom inte på kartan. Men i kvartsfinalen slog man ut svårspelade Virginia Riera och Patty Llaguno i två raka set.

Och i semifinalen mot Aranza Osoro och Victoria Iglesias fortsatte storspelet. Då ska vi ha i åtanke att Osoro och Iglesias hade slagit ut Ari Sanchez och Paula Josemaria i raka set.

Men mot Mapi och Sofi var de faktiskt helt chanslösa: 6-3, 6-1.

Frågan är när Iglesias och Osoro får ett lika bra läge igen att ta sig till WPT-final. 

Kanske var Osoro och Iglesias tyngda av stundens allvar i vetskapen om att de faktiskt kunde vinna en titel nu när de två stora superfavoriterna var utslagna, för de fick verkligen inte spelet att stämma. De uppträdde forcerat och nervöst, något som motståndarna inte gjorde. Alayeto och Araujo spelade lugnt och taktiskt och bara väntade på de lägen som uppstod.

Araujo visade absolut inga nerver alls. Hon var helt iskall och gjorde tvärtom något som måste vara en av hennes bästa matcher på WPT.

Efter matchbollen var det rörande att se glädjescenerna när portugisiskan omfamnades av sin närmaste familj.

- Jag har inga ord för hur jag känner nu, sa hon klart tagen till WPTs intervjuteam.

Nu väntar en final mot Bea Gonzalez och Marta Orega i morgon. Hur det än går blir det en ny segrare för året – men visst vore det otrolig saga om Araujo (som aldrig någonsin gått till en WPT-final) skulle få stå där som vinnare i morgon.

Vilken dag det skulle vara, både för Araujo och för portugisisk padel.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk