Succétjejen Linnéa Björk: "Jag tror att jag kan gå väldigt långt"

Hon fick ett stort genombrott när hon spöade Sofia Arvidsson och Baharak Soleymani på SPT. Linnea Björk blir ett av de mest spännande namnen på SM nästa vecka. Möt henne i en stor intervju där hon berättar om segern, hur hon drabbades av blodproppar i lungorna och hur bra hon tror att hon kan bli.

Det har gått ett par veckor sedan hon skakade om svensk dampadel ordentligt genom att skicka hem de två superstjärnorna redan i första omgången. Linnea Björk har hunnit njuta av det, men också reflektera och se framåt.

Hur känns det egentligen efter succén på SPT?
- Det känns jättebra, det är kul att äntligen få visa vad man går för, det är väldigt många som har hört av sig och det är verkligen roligt. 
- Jag har ju inte spelat så jättelänge och har haft väldigt svårt att hitta en stabil partner, så när Sandra Örtevall hörde av sig var det verkligen jättekul att vi spelade så bra ihop om vi gjorde. 
Trodde du på för hand att ni skulle vinna mot Barre och Sofia?
- Ja, jag trodde vi skulle ha en chans att vinna, det trodde jag verkligen. När vi gick in på banan den matchen så kände jag att gör vi en bra match så har vi en bra chans, jag gick in med inställningen att tror vi på oss själva och spelar vårt spel så kan vi absolut vinna.
Det där kräver nästan sin förklaring. Det är ändå två legendarer inom svensk dampadel?

- Jag har ju spelat mot Barre innan i Norrköping så viste lite hur hon var som spelare, dock spelade hon forehand då men jag hade ändå spelat mot henne, och Sofia har ju varit borta ett tag så det var hennes första tävlingsmatch på länge. Sen har hon ju bytt sida också. Jag vet att jag har en bra offeniv så jag trodde på den.

Offensiven, ja. Padelsverige fick se hur bra den verkligen är. Linnea Björk är snabb på banan och sätter en otrolig press på sina motståndare både med sina volleys och overheads.

- Jag va så taggad att få spela med Sandra, dom har spelat mot Sandra flera gånger, men Sofia har ju inte spelat mot mig innan och hon kanske inte hade jättekoll på vem jag var och hur min spelstil var. Jag var knappt nervös innan matchen, bara taggad, jag såg detta som min chans att presentera mig på allvar.

Vilket man lugnt kan säga att hon gjorde. Från och med den matchen vet alla inom elitpadeln vem Linnea Björk är.
Vad hade ni för taktik? 
- Taktiken vi hade var väl att spela vårt spel och ligga på bollen, sen märkte vi att Sofia inte var jättebekväm i sitt hörn så vi valde att försöka utnyttja det och pressa henne där, och om vi missar något slag skulle vi inte bry oss om det utan vi skulle fortsätta att våga.
Berätta lite om dig själv. Vem är Linnea Björk?
- Jag är 24 år och bor i Västerås. Jag har spelat tennis på hög nivå och vann SM när jag var 16 år och var även med i landslaget. Jag slutade dock med tennis när jag var 18.

Varför blev det padel?

- Jag började plugga på universitetet i Örebro på ekonomiprogrammet. Då hakade jag på några killkompisar där och spelade padel på skoj. Jag tyckte det var roligt. Under min sista termin i Örebro träffade jag några duktiga tjejer, Emma Pettersson och Ingela Phil, som hade sett mig spela och frågade om jag ville haka på någon damträning. Det gjorde jag och började spela en timme i veckan med dom. 

Hur gick det?

- Det var jättekul och jag kände att jag hängde med dom i spelet. Det gjorde mig ännu mer taggad att spela mera, de spelar ju ändå lite på SPT.

Efter skolan flyttade Linnea Björk hem till Västerås igen och fick börja på noll eftersom hon inte kände några där inom padel.

- Då tappade jag lite sugen. Och förra sommaren fick jag blodproppar i båda lungorna och var tvungen att avstå all träning i två månader. När jag väl kunde börja träna och spela ordentligt igen gick ju SPT Masters i början av året i Västerås. Jag åkte dit och kollade. Efter det tänkte jag att man skulle ge det en chans. Då kände jag att jag är inte är så långt efter om jag skulle gå in seriöst för det. 
Linnea Björk började leta efter tränare i Västerås. Hon hittade både det och en sparringpartner. Hon började även åka till Kumla och träna under Anton Johansson på PAPA Padel.

- Jag hade aldrig slagit bollar från korg innan utan bara spelat träningsmatcher. Nu har jag väl spelat och tränat i 4-5 månader. 

Hur mycket tränar du?
- Jag försöker spela cirka fem gånger i veckan på bana, fys blir det inte så mycket. Det blir när jag hinner, kanske ett eller två pass i veckan.

- Jag spelar och sparrar med några killar i Västerås och vi har så kul tillsammans. Man kan typ fastna i hallen två timmar efter man spelat eller tränat. Det är otroligt viktigt för mig att man känner den gemenskapen och att man ha kul. 
- Mitt upplägg just nu är inte optimalt. Jag jobbar heltid som redovisningskonsult. Däremot är jobbet ganska flexibelt. Det är inga problem om jag måste gå tidigare, men då måste jag ta ifatt de timmarna vid ett annat tillfälle. Så det är ett ständigt planerande. Vi försöker hitta en bättre lösning med jobb och padel. Eftersom det har gått så sjukt bra på kort tid vill man ju verkligen ge det en ärlig chans.

Hur bra kan du bli, egentligen?
- Jag tror verkligen jag kan gå väldigt långt, men det som är svårt är ju mitt jobb. Tiden räcker inte till just nu. Jag skulle vilja gå ner i arbetstid så man kan lägga ner mer tid på padel för att göra en satsning på riktigt, då behöver man ju sponsorer för det är ju väldigt dyrt att åka omkring och spela padel turneringar.  Där hjälper Every Padel och framför allt Andreas Ehrnvall mig väldigt mycket just nu.
Om den biten löser sig?

- Då kan jag gå väldigt långt, jag har disciplinen och motivationen till det.

Och talangen, bör nog tilläggas.
Vad har du för mål med padeln?
- Kortsiktigt mål är att vara med i landslaget. Det är en dröm jag har, jag fick ju vara det när jag spelade tennis och att spela i landslaget igen i en annan sport hade varit häftigt.

Och långsiktigt?
- Svårt att säga nu med tanke på min att min arbetssituation begränsar, men skulle den se annorlunda ut, och att man hade sponsorer som kunde hjälpa mig på min resa, så vill jag självklart tävla utomlands och på WPT.
Vad tycker du själv är dina styrkor på plan?
- Jag tycker att jag har bra spelförståelse, jag kan även spela offensivt och ligga på bollen men ända vara säker, jag har bra säkerhet i mina slag. 
Vad måste du utveckla?
- Defensiven måste jag träna mer på. Och att välja rätt slag vi rätt läge, jag tycker man sätter sig själv lite i skiten ibland när man väljer fel slag för det läget man befinner sig i, det blir ju lite omställning från tennisen. En boll som har passerat en där är ju död, men nu kommer den tillbaka och det tränar jag mycket på. Och även att variera hårdheten i mina slag.
Vad är din drivkraft?
- Padel är sjukt kul, och jag märker att man utvecklas hela tiden.  Jag gillar att man verkligen har ett intresse igen och tycker de är så kul att både träna och tävla.

- Jag velade länge om jag skulle börja tävla eller inte. Jag är ingen person som går in halvhjärtat för det och visste att kommer jag börja tävla så vill jag göra det helhjärtat och verkligen gå all in.
- Det är väl också lite det som har gjort att jag inte vågat ta steget innan, jag vet vilken tid man måste lägga ner och vilken tid det tar att göra en elitsatsning, det kan vara hur fantastiskt som helst men det har också sina nackdelar, exempel att man sätter väldigt mycket press på sig själv och att man tappar mycket socialt umgänge på sidan av för tiden finns inte där,  sport är inte bara en dans på rosor bara för att man kan bli bra på det.
Vem är din drömpartner?
- Paula Josemaria, jag har spelat med henne en gång i Norrköping och hon är en väldigt fin och härlig människa.

På SM spelar Linnea Björk i par med en annan SPT-succétjej: Smilla Lundgren. De har fått en riktigt spännande lottning och kan gå väldigt långt om de får spelet att stämma.
Ni kan följa Linneas resa på hennes instagram: @linneasofiabjork
Riccard Orrebring  

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk