Storfavoriten sparade sin bästa match till sist

På förhand SM:s största favoriter genom tiderna. I efterhand? Jodå, Simon Vasquez och Daniel Windahl gick igenom hela tävlingen utan setförlust. Därmed fortsätter Vasquez att ha flest SM-guld av alla.

Det finns inga svenska herrspelare som satsar så hårt och seriöst som just Vasquez och Windahl. Deras mångåriga internationella satsning har gjort att de sakta, men väldigt säkert, har höjt sin nivå för varje säsong.

Gapet till övriga svenska spelare blir av naturliga skäl större.

Finalen mot Anton Andersson och Johan Brunström blev aldrig spännande. Det var två bra lag som möttes, men där det ena är lite bättre på precis allt: försvar, säkerhet, variation och så vidare. Därför blev det otroligt svårt för motståndarna att få med sig något alls.

Fram till finalen kanske favoriterna stundtals hade lite svårt med fokus i alla matcher, men när det var direktsändning i SVT, nationalsånger och all publik fanns alla faktorer till en urladdning.

Vasquez och Windahl gjorde en i det närmaste perfekt match, de rivstartade med fokuserat spel och skaffade sig direkt ett dubbelbreak fram till 3-0. En ledning som växte till 5-1 och landade i stabila 6-2.

I andra set såg det ut som om de stora favoriterna inte orkade hålla upp samma suveräna fokus. Det rann iväg lite poäng här och där och därför blev det också jämnare. Brunström och Andersson kunde hålla sina servar tämligen enkelt fram till 3-2.

Då var det som att trycka på en knapp. Windahl och Vasquez gick ut och vann åtta av de följande nio poängen och skaffade sig därmed ett break fram till 4-3 följt av ett perfekt servegame. 

Men dramat var absolut inte över. Vid ställningen 30-15 i Brunströms servegame kastade sig Vasquez i ett försök att rädda bollen. Det ledde till sådana smärtor att han tvingades ta en time out för behandling.

Därefter klev de in och vann tre raka poäng och därmed säkrade guldet.

Vid ställningen 5-3 och 15-30 högg det till i ryggen på Vasquez när han försökte rädda en boll nära sidväggen. Han tog direkt tre minuters medicinsk time out. 

För Windahl var det här tredje SM-guldet, men Vasquez är faktiskt snäppet bättre. Han vann det allra första SM som spelades i Båstad 2010 och står nu ensam inom svensk padel på fyra individuella SM-guld.

För Johan Brunström och Anton Andersson var det här tredje raka SM-finalen – och den tredje raka finalförlusten. Det svider såklart, men de har aldrig varit så långt ifrån guldet som den här gången.

För Anton var det rent av fjärde raka SM-finalen, då han 2019 hade matchbollar tillsammans med Pablo Figueroa, men ändå förlorade mot Pierre Bonfré och Viktor Stjern.  

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk