Skandalen - Sverige till kvartsfinal efter regelkaos

Sverige lusläste reglerna halva natten. Sen krävde man ett nytt möte med FIP. Därför spelar Sverige kvartsfinal mot Argentina i dag.

Det är naturligtvis total parodi. En pinsam skandal. Men som trots allt slutar lyckligt.

Sverige förlorade mot Brasilien i går kväll och fick då veta att man missar kvartsfinalerna enligt ett snårigt regelverk som ingen förstod.

- När vi pratade med tävlingsledningen igår förklarade de för oss klart och tydligt att det var trea vi slutade. Deras resonemang var att seträkning skulle utse gruppsegraren. Sedan gällde inbördes möten.

Problemet var bara att det inte var enligt reglerna.

När tre lag hamnar på samma poäng och samma antal vunna matcher räknas seten och där hade Sverige ett set mer vunnet än Brasilien.

- Dom hade helt enkelt missförstått. Det fanns ingen illvilja alls. De hade bara läst och inte förstått, säger Åkesson.

Så fort tävlingsledningen var på plats på morgonen krävde Sverige ett möte. Det varade i nästan en timme. Även FIP:s styrlese kontaktades.

Sedan fick Sverige det glädjebesked man drömde om – ni är i kvartsfinal.

- Vi samlades då på ett av rummen och förklarade för alla spelare. Det blev en jättestor glädje, en glädje som vi ville ha haft igår men som vi fick i dag i stället. Det var faktiskt en del glädjetårar och det visar bara hur mycket det här betyder.

Kvartsfinalen mot Argentina spelas redan klockan 11.00 svensk tid.

Calle Åkesson vill i det här läget inte gå i konfrontation med FIP utan säger att han istället är tacksam över att FIP tog sig tid och tittade över regelverket.

- Det här känns ändå väldigt rättvist. Och att nu få spela kvartsfinal på VM är en otrolig möjlighet.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk