Riksomfattande skol-DM i februari: "Vi måste värna framtiden"

För första gången arrangeras ett riksomfattande skol-DM i padel. ”Vi räknar med att upp emot 3 000 barn och ungdomar deltar”, säger Marcus Holm.

Han jobbar som skol- och utbildningsansvarig åt PDL United och är den person som tagit helhetsansvaret över projektet.

- Fördelen med oss som en stor koncern är att vi kan få stor geografisk spridning. Nu blir det från Malmö i söder till Piteå i norr.

Och det stora skälet till att PDL United arrangerar skol-DM är helt enkelt att värna framtiden.

- Det är ett sätt att fler kan få upp ögonen för padeln. Den stora fördelen med padel är att du kan börja relativt sent som nybörjare. Du kan vara 13-15 år. Det är väldigt svårt i de flesta idrotter, säger Holm.

Marcus Holm, skol- och utbildningsansvarig på PDL United.

PDL United har valt ut 22 olika centers med bra geografisk spridning som ska fungera som spelplatser för skol-DM. Sedan avgörs hela tävlingen under tre intensiva dagar.

Tisdagen den 7 februari: tävling för gymnasieskolorna.

Onsdagen den 8 februari: tävling för åk 7-9.

Torsdagen den 9 februari: tävling för åk 4-6.

- Temat är att ala ska spela lika många matcher. Det ska vara en rolig happening och en dag av glädje, där fokus inte ligger på att utse vinnare och utslagning. Däremot kommer vi ändå att kora ett segrande par i varje klass som får med sig en pokal som de får ställa upp på sin skola.

PDL United var i kontakt med de olika skolidrottsförbunden, men de saknade resurser att vara med som arrangörerna. En fördel med det är att tävlingen nu blir öppen även för skolor som inte är anslutna till dessa förbund.

- Nu får alla skolor vara med och vi räknar med att det blir någonstans mellan 2 500-3 000 elever som deltar. Vissa skolor kommer bara anmäla ett par, men andra skolor skickar uppemot 20 elever.

Marcus Holm säger att skolsamverkan är viktig på många sätt.

- Om vi inte har den så blir det föräldrar som själva spelar som tar med sig sina barn. Men med skolsamverkan så kommer alla barn att presenteras för padeln.

Marcus Holm har också kontaktats av idrottslärare som ställt frågor om klass för barn med funktionsnedsättning. Det är målet att det ska gå att genomföra.

- Vi vill ha en paraklass. Kanske går det inte att ha i alla centers, men på några.

Han gläds åt att PDL United inte bara siktar på att få ihop en budget kortsiktigt utan även har blicken på framtiden.

- Ska padeln bli en sport för framtiden så måste vi få fram nya generationer som kommer och tar över.

Sista anmälningsdag för tävlingen är 30 januari.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk