Pontus slog världsrekordet: "En sån emotionell urladdning"

30 timmar, sju minuter och 32 sekunder. Pontus Håkansson lyckades slå världsrekordet. ”Nu återstår bara att få det godkänt av Guinnesa Rekordbok”, säger han.

Pontus Håkanssons mål med sitt världsrekordsförsök var att skapa uppmärksamhet för organisationen Suicide Zero, som kämpar för att minska antalet självmord.

Klockan 10.00 i lördags satte han igång sin första padelmatch på Padel Crew i Malmö. När den sista bollen var slagen hade klockan hunnit passera 16.00 – på söndagen.

- Kroppen är inte så samarbetsvillig just nu. Det är få saker som inte gör ont. Båda knäna är svullna, samma sak med benen och fötterna. Dessutom har jag en sjuk huvudvärk, säger han.

Enligt pulsklockan förbrände han 16 231 kalorier.

Hur var resan?

- Första tre matcherna var rätt okej. Då hade jag inga skavanker. Men därefter var det väldigt blandat. Huvudet svek mig tidigt och jag grubblade mycket över vad jag sysslade med. Det kändes inte alls bra.

- Sedan kom natten och då var det som om tiden stod stilla. Men så hände något på morgonkvisten. Jag bröt ihop och ringde en vän. Då var det som om hela livets bitar föll på plats och jag kom ut med en sån energi. Benen började funka och jag fick världens adrenalinkick. Det kändes som om det inte var jag längre.

Den sista matchen var den allra roligaste. Då fick han spela tillsammans med tränarprofilen Andréas Johansson mot hockeylegendarerna Andreas Lilja och Henrik Zetterberg.

- Det var så sjukt mäktigt. Andréas var en sån magisk partner. Vi eldade på varandra och plötsligt kunde jag röra på mig. Jag kunde till och med smasha. Jag kollade igenom matchen nu på morgonen och det känns så ofattbart att jag ens var där. Det kommer nog ta lång tid att smälta den.

Under hela tiden Pontus Håkansson spelade var hans insamling öppen och när han var klar stod bössan på 28 000 insamlade kronor.

Men insamlingen pågår hela denna vecka ut.

- Den stänger på söndag. Under tiden du och jag pratar har 36 000 kommit in. Det är så ofattbart. Helt orimligt. Men jag har fått så mycket stöd från människor i hela Sverige och det gör också att det känns så värt det.

Hur har tiden varit nu efter världsrekordet?

- Jadu…det första som hände var att jag satte mig ner. Sedan kom jag inte riktigt upp. Låren och benen stelnade. Och när jag kom hem och skulle duscha var det som om promenaden från duschen till sängen var jobbigare än alla de 30 timmarna på banan.

Pontus Håkansson tror att han ska vara fysiskt återställd om fyra dagar ungefär, men det lär ta längre tid att landa rent mentalt.

- Det är en sådan emotionell urladdning. Det kan nog ta en månad eller två innan allt har falltit på plats.

Hela rekordförsöket filmades och materialet ska skickas in till Guinness Rekordbok. Och han är inte helt säker på att få sitt rekord godkänt.

- De hade gett mig 93 regler som jag inte fick bryta. Men jag hade ett akut skobyte och ett akut toalettbesök. Så då är frågan hur reglerna tolkas. Men jag hoppas att det går vägen.

Stötta insamlingen här.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk