Nytt EM-kaos under uppsegling - förbundet avvaktar

Ett nytt EM-kaos är under uppsegling. Sverige hade anmält sig till FEPAs ungdoms-EM – men väljer nu att avvakta. Vi kan räkna med ännu en tragisk krock.

Allt handlar om det välbekanta bråket mellan det internationella padelförbundet FIP och det europeiska förbundet FEPA.

Ni kanske minns hösten 2019 då det avgjordes två parallella EM – ett i Italien och ett i Portugal.

Nu är något liknande på väg att ske, tragiskt nog.

Sverige gick nyligen ut med att man, trots kort varsel, tänkte skicka en komplett trupp till FEPA:s ungdoms-EM i Bilbao.

Men nu har förbundet nåtts av ”signaler” att även FIP tänker arrangera ett ungdoms-EM, vilket ställer till det.

I ett brev skriver förbundet:

”FIP har ännu inte officiellt kommunicerat att ett ugndoms-EM i deras regi ska arrangeras men vi har försäkrat oss om att så är fallet. Detta gör att vi behöver göra en konsekvensanalys och ta reda på ett antal saker som kan påverka vårt tidigare beslut att delta på FEPA-EM i Bilbao.”

Förbundet fortsätter i sitt brev:

”Förbundets högsta prioritering när det gäller val av mästerskap är att vi vill delta i den turnering som sportsligt är den största utmaningen dvs vilka länder som kommer att elta så att mästerskapet får så hög status som möjligt. Det är såklart inte optimalt för vår planering eftersom FEPA-EM är så nära i tid, men vis er också möjligheter med denna nya information.”

Den avvaktande hållningen är intressant. Sverige har varit en lojal medlem i FEPA, som ända sedan start har varit noga med att det är FEPA:s uppgift att arrangera EM.

Om Sverige istället skulle välja bort FEPA för FIP när det kommer till ett europeiskt mästerskap skulle det vara ett hårt slag mot organisationen, vars existensberättigande faktiskt kan börja ifrågasättas.

Förbundet poängterar att Sverige är medlem i båda organisationerna och att man långsiktigt arbetar för en mer hållbar lösning.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk