Nya ordföranden om avhoppen: "Jag blev både överraskad och ledsen"

Först röstades Kent Persson bort ur styrelsen. Vilket ledde till att ordföranden och två personer till omedelbart lämnade styrelsen i protest. "Jag är envis, jag vill inte ge upp", säger Kristina Diné, som nu tagit över rodret.

Det har varit minst sagt stormigt inom Svenska Padelförbundet. När Kent Persson röstades bort vid årsmötet fick det snabbt konsekvenser. Ordföranden Tomas Andersson hoppade direkt av sin post. Två styrelseledamöter valde också att kliva av.

Vad skulle då ske? Ett nytt årsmöte? 

Nej, de som var kvar i den nya styrelsen samlades och beslutade att köra vidare - med Kristina Diné som tf ordförande. 

Padelfeber har intervjuat kvinnan som suttit två år i styrelsen och som nu ska styra svensk padel bort från kaos och bråk och in i framtiden.

Hur reagerade du  på avhoppen? 

- Jag blev överraskad förstås och ledsen för att vi blev av med kompetens. Jag visste inte om det innan. Men sedan får en styrelse heller aldrig bli personberoende. Jag hoppas att vi framöver kan forma en kultur där vi har respekt för varandra i ekosystemet: förbundet, spelarna, föreningar och hallägarna. 

Varför valde du att inte hoppa av?

- Jag är envis. Jag vill inte ge upp. Jag tror att man kan göra en förändring om man vill. Vi vill öppna upp dialogen med föreningarna och skapa ett engagemang. Vårt gemensamma intresse är ju att bygga sporten padel i Sverige. 

Padelförbundet planerar inget extra förbundsmöte för att välja in nya ledamöter just nu i alla fall, utan jobbar på som vanligt. 

- Vi är trots avhoppen beslutsmässiga enligt stadgarna. För att jobba strategiskt behöver man egentligen inte vara fler är vi 6 som nu är i styrelsen. De som är suppleanter nu går in som ordinarie, berättar Kristina. 

Vem är du då, Kristina Diné?     

- Ja, vem är jag? Jag värnar mycket om föreningslivet. Skulle vilja att vi inom Svenska Padelförbundet satsar mer på bredden för att få fram den fina spetsen med större fokus på barn och ungdom. 

Hur hittade du själv till padel?

- Jag var på en resa med jobbet till Spanien för 5 år sedan. På den resorten vi var på, så testade vi. Det var så fantastiskt. När jag kom hem letade jag upp en en förening nära mig och började spela 3-4 gånger i veckan där i början. 

Föreningen Kristina hittade var Helsingborgs racketklubb, som är en liten klubb med engagerade ledare där bland annat Tea Hylander, Clara Bång, Douglas Rutgersson och Leo Hylander börjat sin padelkarriär. 

Är du själv bra på padel?

- Nä, ha ha ha. C-nivå spelare. Spelar för att det är roligt. Tycker att det är fantastiskt kul. Insett att jag är för gammal för att det ska bli bättre än så. Men jag älskar det. 

Din bakgrund?

- Är sportnörd. Spelat många olika sporter som fotboll, tennis  och volleyboll. Även dansat balett och jazzdans. Numera spelar jag mest golf och padel. Jag har ideellt varit engagerad i Rya Golfklubb under många år. I 10 år drev jag ungdomssatsningen där och innan dess satt jag med i styrelsen under 5 år. Har även startat F&S i Älmhult och var engagerad i F&S i Bryssel i början på 90-talet..

Yrkesmässigt är Kristina managementkonsult sedan 23 år tillbaka. Hjälper till med ledarskapsfrågor, styrelseutbildning och tillväxtfrågor, vision och värdegrundsarbete för stora och små företag. Hon jobbar även som coach till VD och hjälper långtidsarbetslösa ut i arbete. 

Vad sker just nu på förbundet?

- Den operativa verksamheten kommer att blir förstärkt. Vi ska anställa en förbundskoordinator och en föreningskonsulent samt en person som ska hjälpa till med våra utbildningar. Vi har teamat upp med bra personer som kommer in i verksamheten.

Vad är förbundets största utmaningar nu?

- Få igång föreningslivet. Få igång engagemanget. Vi har 137 aktiva föreningar som är medlemmar och ytterligare 42 föreningar som är på väg in i Svenska Padelförbundet. Det är otroligt roligt.

I november 2021 hade Sverige 2 100 licensierade padelspelare och bara halvår senare har vi nu 3 528.

- Jätteroligt. De sanktionerade tävlingarna ökar, så det finns många tillfällen att tävla för de som vill. 

Känns det som förutsättningarna finns att klara av att få igång föreningslivet?

- Ja, vi har skapat åtta regionutskott för att utöka möjligheten till dialog ut i landet och för att skapa ett större engagemang. Vi har lagt in träffar med regionledare. Vi har också 4 ordförandeträffar per år. Om man vill framföra åsikter till förbundet, så uppmanar vi alla att gå via föreningarna så att vi får en samlad bild. 

Har arbetet i Förbundet varit som du tänkt dig?

- Inte som tänkt mig när jag började 2020. Jag visste inte då att det var ett förbund med så svag ekonomi. Med förra ordförande Tomas Andersson i spetsen har vi styrt om skutan och nu fått bra ekonomiska förutsättningar framåt. Det hade vi inte för 2 år sedan.

Vad händer framöver? 

- Vi vill genomföra flera bredd- och talangläger för barn och ungdomar ute i regionerna. Ta vara på deras glädje. 

Något mer ni vill satsa på?

- Vi vill också få också igång lag-seriespel runt om i Sverige. Att klubbarna ska kunna utmana varandra. Detta ska mynna ut i lag-SM. Det är nytt. Vi siktar in oss på september 2022. Mer kan jag inte säga om det just nu.

Maria Agrell

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk