Krönika: Vi kommer att förstå vad de här två dagarna betyder för svensk padel

En stor besvikelse, såklart. Men när den har lagt sig? Då kommer vi inse att det här var två dagar då svensk padel ropade till världen att vi är här nu – och vi är redo.

Tack, Daniel Windahl för vad du bjöd oss på, både i går och i dag. Två fantastiska matcher mot före detta världsettor, där du var på en nivå inte ens jag trodde att du befann dig på – och då ska du veta att jag har höga krav.

Windahl spelade en padel som var så mogen, så klok och som svensk padelälskare blir man ju direkt lycklig av att se att det numera finns en RESPEKT för svensken, även bland de stora namnen.

Alla som följde Padelfebers piratstream såg själva hur pressade Maxi Sanchez och Lucio Capra var – och hur lättade de var när de till slut lyckades vinna. De var pressade hela vägen och insåg att den där matchen stod och vägde på några få poäng. Och då gjorde verkligen Sanchez och Capra en bra match – jag har sett dem spela betydligt sämre många gånger.

Efter matchen pratade jag med pappa Yanguas, som sett och följt Windahls strävan de senaste åren på nära håll. Till och med han var djupt imponerad av de steg svensken tagit i utvecklingen.

- Dessutom tycker jag att han har en partner som är perfekt för honom i det här skedet av karriären.

En åsikt jag delar till 100 procent. ”Guti” Gutierrez är en ödmjuk grovjobbare som låter Windahl ta massor av offensivt ansvar, men är beredd att slita hur hårt som helst på alla de ”tråkiga” bollarna. Dessutom verkar de ha en riktigt fin kemi både på och utanför banan.

I åttondelen fick de dock en jobbig start. Kanske var de tagna av stunden, kanske var det en anpassning till en ny bana och en ny hall jämfört med igår, men Windahl började med att träffa sin overhead riktigt dåligt och med ett break emot sig fick de kämpa i motvind hela vägen.

Det andra setet var en annan historia. Windahl och Gutierrez bröt först en gång, blev breakade tillbaka, men lyckades breaka igen. I det läget såg det ut som om matchen absolut kunde väga över. 3-1 blev dock 3-5, men när de breakade tillbaka till 4-5 var det ett sagolikt tryck på den tillresta svenska klacken på ett par hundra personer.

Men ett par forehands i nät av Windahl (två av de få misstag han gjorde på hela matchen) gjorde att matchen for iväg.

Efteråt var han rejält besviken. Normalt ställer han alltid upp på intervjuer kort efteråt, men den här gången bad han om att få vara ifred.

Det är helt okej. Vi låter honom smälta detta i lugn och ro – och ge honom tid att inse vad det är som har hänt dessa två dagar.

Vi måste även ta in i ekvationen det Amanda Girdo gjorde i Bryssel för ett par veckor sedan. Vi har alltså två svenskar som på kort tid gått till åttondelar på WPT. Vi har en svensk som har slagit ut en levande legend och pressat en annan före detta världsstjärna.

När man går runt här i Royal Stage i Hilleröd är det vad alla pratar om – svensk padels stora genombrott.

Vi har alltså kommit dithän att en svensk nått en nivå där nummer 13 och 14 på världsrankingen måste spela riktigt bra för att vinna.

Det är värt några rader åt det tråkiga att Viaplay sände denna dag, med svenska kommentatorer, med stor svensk publik på plats, men att Windahls match placerades på en sidobana. Vi pratar ändå om svensk padels största match hittills. Jag vet inte exakt hur snacket har gått mellan WPT och lokala arrangörer, men jag har väldigt svårt att förstå den prioriteringen.

Nu tvingades Padelfeber sända med mobiltelefon och det är naturligtvis inte värdigt den här stora stunden.

Det är också värt att Ivan Ramirez och Alejandro Arroyo tvingades lämna WO i sin första match för att de missade transfern från spelarhotellet.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk