Krönika: Girdo historisk - nu är vi en äkta padelnation

Vi har vetat att det bara var en tidsfråga. Förr eller senare skulle det hända. Vi har med tålamod väntat år, efter år, efter år. Men nu är väntan över. Tack för det, Amanda Girdo.

En svensk har alltså för första gången lycktas kvala in till en WPT huvudturnering. Inte en Challenger, utan en riktig.  Vi är en riktig padelnation nu.

Allt det här har vi att tacka Amanda Girdo för. Men även Daniel Windahl. Och Simon Vasquez. Och Calle Knutsson. Gänget som har försökt gång, på gång, på gång – utan att lyckats. Gänget som har sporrat varandra, hjälpt varandra och hållit uppe tron på att det kommer att lyckas.

Att det blev Amanda Girdo som blev först var faktiskt logiskt och det namn jag själv hade tippat. Anledningarna är dels att hon är väldigt duktig, hon har en suverän partner i rutinerade Nela Brito – plus att konkurrensen är lite smalare på damsidan. Där krävs det bara två segrar i varje kvalsteg, mot herrarnas tre. Det var alltså rent matematiskt mer sannolikt att Girdo skulle hinna först.

Allt som behövdes var en mer gynnsam lottning och lite sköna marginaler p rätt sida. Sedan var svensk padelhistoria skriven.

I sista kvalrundan besegrades spanjorskorna Carmen Garcia Pardo och Lourdes Pascual, rankade 73 och 63 på WPT. En match som vanns hur stabilt som helst med 6-3, 6-3.

Men det hade lika gärna kunnat bli Windahl eller Vasquez som hade hunnit först. Båda har varit där och känt på den heliga barriären.

Och det här är min tro: att det är alltid så svårt att göra något för första gången, något ingen har gjort tidigare. När den där barriären väl är passerad är det plötsligt inte lika stort och hisnande längre.

Därför tror jag att Girdos avancemang kommer att följas av flera. Både för egen del – men även att fler svenskar kommer att lyckas kvala in i WPT-tävlingar redan i år.

Vi är en padelnation nu. På allvar. Det märks på så många sätt. Det märktes när Windahl mötte Lebron och Galan i Qatar. Men det märktes även i Monaco under APT där de spanska kommentatorerna pratade om svensk padel med en helt ny respekt.

Vi har nått dit för att ett gäng osedvanliga talanger har valt att satsa extremt hårt på den nya sporten. Amanda Girdo har till och med flyttat till Barcelona för att göra en så bra satsning som det bara är möjligt.

Jag älskar det. Vi lever bara en gång och Girdos möjlighet att bli en spelare i hyfsad världstopp är högst reell. Att inte ta den chansen vore tråkigt. Nu får hon högklassig träning och sparring och det normala är att det tar lite tid innan resultatet av en sådan förändring kommer.

Jag tycker ändå att man sett att Girdo blivit vuxen i Barcelona på väldigt kort tid. Hon spelar så mycket mognare nu än tidigare. Hon har såklart kvar kraften, men hon använder den inte lika ofta och lika dumt. Hon värderar och om inte läget är nog bra har hon inget emot att spela bollen många gånger över nät för att vinna poängen. Precis samma utveckling som vi kan se hos Danne Windahl.

Amanda Girdo och Nela Brito går alltså in i huvudturneringen i morgon – och äventyret lär inte sluta där. Flytet i lottnigen fortsätter och i stället för etablerade världsspelare väntar nu två belgiska wild card-spelare – en match som absolut ska vinnas. Och i så fall lär det bli åttondelsfinal mot Aranza Osoro och Victoria Iglesias.

Som sagt: Sverige är en padelnation nu.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk