Krönika: Äntligen får vår svenska världsstjärna visa hur bra hon egentligen är

Den äldsta spelaren i dameliten parar ihop med den yngsta. Redan har vi fått ett lag att både följa och älska. Och äntlige, äntligen får Carolina Navarro Björk en ärlig chans att visa hur bra hon fortfarande är.

Egentligen behöver ju inte 46-åriga Carolina Navarro Björk från Malaga och Helsingborg bevisa någonting alls. Hon anses sedan länge vara en av de två största damspelare som någonsin funnits.

Den enda som kan konkurrera och faktiskt hävda att hon är större är Iciar Montes, spanjorskan som runt millenieskiftet bröt den argentinska dominansen på damsida och sedan var världsetta i tolv år och så sent som 2014 bildade världens bästa par tillsammans med Alejandra Salazar.

Det som talar för att Carolina Navarro Björk ändå förtjänar den titeln är att hon ännu håller på och att hon fortfarande kan hävda sig. Tyvärr har hon inte gett sig själv chansen att kunna utmana de bästa på allvar.

Anledningen är att hon alldeles för länge höll fast vid sin partner (både på banan och privat) Cecilia Reiter. Det var ett par som kunde nå kvartsfinaler, men inte mer än så på grund av att Reiter helt enkelt inte höll tillräckligt hög nivå.

När Navarro Björk till sist tog beslutet att byta partner föll valet på Eli Amatriain. Men det visade sig ganska snabbt att det var en marginell förbättring. ”Carro” fick bara ännu en partner som pointades av alla lag och vi fick på nytt se vår svensk-katalanska stjärna åka ut i kvartsfinaler. Dessutom ofta rejält.

Det var direkt smärtsamt att se hur den kanske största genom tiderna blev nollad tidigare under säsongen. Och nu senast i Malaga fick hon och Amatriain ett (!) game mot Delfi Brea och Tamara Icardo.

Då fick det helt enkelt vara nog. Att bli så förnedrad i sin hemstad var liksom mer än vad Navarro Björk kunde stå ut med.

Skilsmässan från Amatriain annonserades snabbt, men det har varit hemligt vem den nya partnern skulle bli.

Nu är det officiellt och när jag såg vem det var kunde jag inte låta bli att ge ifrån mig ett litet glädjetjut. För valet kunde helt enkelt inte bli bättre.

Att få se 46-åriga Navarro Björk para ihop med den kanske mest lovande padelspelaren i världen, Claudia Jensen, kittlar något alldeles oerhört.

Jensen har redan i år visat att hon kan slå alla i hela världseliten. Och det var tillsammans med Carla Mesa.

Nu undrar vi såklart alla vad hon ska kunna åstadkomma i par med Carolina Navarro Björk. Förhoppningsvis riktigt stora saker.

För det är få saker jag efterlyst mer i denna padelvärld än att Navarro Björk än en gång ska få visa världen hur bra hon egentligen är. Jag såg det nämligen på EM 2019 i Lissabon då hon lekte hem guldet i par med Paula Josemaria.

Det har gått några år sedan dess, men jag är fortfarande övertygad om att hon i sina bästa stunder kan mäta sig med de bästa backhandspelarna i världen, bara hon får en tillräckligt bra lekkamrat.

Det får hon nu. Både Navarro Björk och Jensen har haft den rollen i sina lag att de har varit spelarna som motståndarna har velat undvika. Nu måste lagen spela mot någon av dem och oavsett vem de väljer så kommer det att hända saker.

Vi har dessutom extra stora skäl att följa Navarro Björks sista år inom världspadeln eftersom hon vill avsluta karriären som svensk. Hon spelade SM förra året och hade gärna gjort det även i år om det inte hade krockat med WPT.

Men framför allt har hon meddelat förbundskaptenen Mari Andersson att hon äntligen är redo att spela mästerskap för Sverige – något hon tidigare tackat nej till eftersom hon hade saker att bevisa för de som styr den spanska padeln.

En 46-årig veteran som sett allt och kan allt och en 16-årig magiker med hela världens talang i sin vänstra arm.

Fy fasen vad spännande det här blir.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk