Knäckande tiebreak och domslut sänkte Windahl

Ett hopplöst underläge vändes till setboll. Då kom jätteläget som inte Daniel Windahl kunde förvalta. Det kostade hela matchen.

Premier Padel i Madrid skiljer sig markant från alla de tre tidigare tävlingarna. Dels spelas den inomhus – men framför allt har tävlingen tagit fram en helt ny boll, som är betydligt långsammare än den tidigare. Det gör att spelet blir helt annorlunda, med långa bolldueller och ett taktiskt rävspel, till skillnad från de tidigare smashfesterna.

Frågan är om det passade Daniel Windahl och Cristian Gutierrez. De såg ut att ha svårt att veta hur de skulle anfalla för att vinna poängen när Windahl inte kunde gå som vanligt för sin smash.

Men första setet mot Arnau Ayats och Denis Perino gick ändå till tiebreak, där Windahl och Gutierrez var så nära att lyckas med ett riktigt utbrytningsförsök. De låg under med 1-6 då upphämtningen började. 1-6 blev 6-6 och till sist en setboll då Windahl fick världens chans att avgöra setet. Ayats smash tog i övergallret och blev ett perfekt upplägg för Windahl. Men svensken var lite för snäll, bollen gick vidare och förlorades sedan till 8-8. I besvikelsen försvann två bollar till snabbt och därmed setet.

I andra set orkade inte Windahl och Gutierrez mobilisera samma kraft och det blev mer tydligt att det är något som skaver i laget. Nu hade man ändå hjälp av en högst erfaren coach i Claudio Gilardoni, som till vardags coachar Tapia och Sanyo – men det var ändå uppenbart att de två spelarna skaver en del på varandra.

Gutierrez har synpunkter på Windahls offensiv och Windahl blir frustrerad på Gutierrez uteblivna offensiv. När svensken i frustration ropade: ”Det är alltid jag som måste göra något” så var det ett tydligt tecken på vilken press han känner att hela tiden vara den som skapar och vinner poäng. Han längtar nog efter en medspelare som kan skada betydligt mer än Gutierrez.

I sina bästa stunder spelar paret riktigt, riktigt bra – men det har varit för ofta på sistone som det inte fungerat av olika anledningar.

Windahl och Gutierrez blev dubbelbreakade direkt i andra set fram till 3-0 och sedan var uppförsbacken rejäl.

Dessutom kom ett domslut som såg ut som en dödsstöt i gamet efter, då Gutierrez hade en stenhård smash som dömdes ut efter videogranskning, trots att den absolut såg ut att vara inne. Domslutet betydde 4-0 istället för deuce.

Windahl och Gutierrez orkade ändå kriga sig upp till 3-4 och 4-5 och fick deuce i matchens sista game - men Perino och Ayats var ändå för starka och vann knappt men rättvist med 7-6, 6-4.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk