Elitspelarens uppdrag: forma svensk padels största talanger

Till hösten blir elitspelaren Axel Holm ny tränare på Båstads padelgymnasium. Det blir hans uppdrag att forma ”den gyllene generationen” till framtida landslagsspelare. ”Grymt spännande”, säger han.

Axel Holm, 25, gick själv tennisgymnasiet i Båstad med bland annat Daniel Windahl och Daniel Appelgren. De senaste åren har han jobbat som tennistränare men också satsat på att bli en av Sveriges bästa padelspelare.

Men från och med i höst blir han även en av Sveriges viktigaste padeltränare med uppgift att forma några av Sveriges största talanger på padelgymnasiet i Båstad tillsammans med Joel Björn och Sandra Andersson.

- Jag blev kontaktad av rektorn Andreas Karlsson på Apelrydsskolan som undrade hur mina planer såg ut. Han erbjöd en 40-procentig tjänst och när vi hade diskuterat ett tag och jag såg att jag kan kombinera det med både mitt gamla jobb och min egen satsning så tackade jag ja, säger Axel Holm.

Padelgymnasiets elever blir hela tiden bättre och bättre, med elever som Adam Axelsson och Erik Nordström som redan går där. Och till hösten börjar Willy Släryd och Isaac Wiman.

- Jag ska hjälpa dom så gott det går och bidra med det jag kan. Men jag har själv mycket att lära mig, säger Holm.

Dels tror han att han kan överföra mycket från sin tenniserfarenhet, men sedan försöker han snappa upp så mycket han bara kan från erfarna tränare som Andréas Johansson i Helsingborg.

- Jag har även varit totalt två månader på M3-akademien i Madrid och och jag har tagit till mig extremt mycket av hur de tränar är.

Några av de du får hand om har redan visat att de kan mäta sig mot seniorer i A-klasser. Du höll själv på att få stryk av Willy Släryd och Adam Axelsson på en SPT. Hur bra kan de bli?

- Dom har förutsättningar att bli väldigt bra. Men det gäller att ha viljan också. Det handlar om att träna hårt, att tävla mycket och att gärna göra det utomlands så att de inte fastnar i den svenska padeln.

Just att lära av de bästa länderna är något Axel Holm tror på. För trenden går allt mer emot att man är redo för elitpadel redan som junior.

- Det blir allt yngre spelare i pre previa på WPT. Och jag ser inte varför inte våra bästa svenska juniorer skulle prova att spela där, eller FIP-tävlingar i till exempel Belgien.

Han ser gärna att även padelgymnasiet kan ha utbyte av tränare utifrån – både svenska och utländska.

- Det är ju en sak som skolan måste bestämma, en jag tror mycket på det. Dels behöver man få höra andra röster, men även vi tränare måste vara ödmjuka och inse att vi har mycket att lära. Egentlige behöver alla tränare en coach.

Alla som känner Axel Holm vet att han dels är minutiöst noggrann och att han alltid haft en imponerande fysik. Det är också bitar som han gärna vill bidra med.

- Fysiken blir ju allt viktigare även i padeln. Det går inte att slarva med den. Allt fler tar sporten oerhört seriöst och snart kan alla kicka ut smashar från servelinjen. Men lika viktigt är att eleverna förutom organiserad träning leker padel spontant och ägnar mycket tid åt att leka med bollen och lära sig backhandknackar och andra läckra saker, för det är viktiga slag i padel.

Samtidigt som han åtagit sig det ärofyllda uppdraget rullar Axel Holms egen spelarkarriär på. Framför allt ser han fram emot att spela APT i augusti i sin hemstad Båstad.

- Jag har fått ett halvt löfte om ett wild card och ska spela tillsammans med spanjoren Manuel Valcarcel Sanchez. Vi möttes i en final i Finland.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk