Det radikala beslutet: "Jag lät tränaren bygga om hela mitt spel"

Vid 40 års ålder tog Åsa Eriksson två stora beslut. Det första var att verkligen ge padeln en chans. Det andra var att låta tränaren bygga om hela hennes spel. I morgon kommer den stora belöningen.

Ända sedan padel blev en riktig tävlingssport har Åsa Eriksson tillhört de bästa i Sverige och legat på gränsen till landslaget. I bland har hon fått plats - ibland inte.

Samtidigt såg hon hur allt fler spelare började satsa hårt och insåg själv att hon stod vid ett vägskäl.

-Antingen skulle jag fortsätta dala på rankingen, eller så fick jag ta ett beslut.

Beslutet blev att gå ner till 75 procents arbetstid för att få tid och ork att träna mer.

Nästa steg blev att verkligen våga lägga sitt spel helt och hållet i händerna på en erfaren tränare.

- Sedan i höstas tränar jag med Miguel Yanguas och han har i princip lagt om tekniken i alla mina slag. Just nu är mitt nya spel under produktion, kan man säga.

Men det är ju ett gigantiskt steg för en erfaren spelare som fyllt 40?

- Ja, det kändes lite läskigt. Och det har hänt att jag brutit ihop på träning när jag tyckt att ingenting funkar. Men då har han varit stöttande och sagt att han själv ser förbättringen och att han hela tiden håller på och jävlas med mig, att han lägger in nåt moment hela tiden så att jag inte ska känna mig bekväm.

Vad tycker du att träningen har gett?

­- Försvaret var helt okej innan, men jag har fått en större förståelse för vad jag kan göra med bollen. Sedan jobbar vi på att jag ska våga släppa min overhead ibland. Vi har även nött massor av backhandvolley.

Ida Jarlskog och Åsa Eriksson har funnit varandra och blir ett par säsongen ut.

Under den här utvecklingsresan kom den tacksamma slumpen att Åsa parade ihop med Ida Jarlskog, svensk dampadels stigande stjärna. Paret gjorde succé direkt när de gick till SPT-final i sin allra första tävling.

- Innan dess hade vi bara tränat en gång ihop. Efter tävlingen i Mölndal har vi tränat en gång i veckan tillsammans och det är verkligen jättekul. Planen är att vi ska köra hela säsongen tillsammans.

Att belöningen skulle bli så fantastisk - paret fick ett wild card till WPT i Danmark - hade hon däremot inte kunnat tänka sig.

- Jag är så tacksam att vi får den här chansen. Och i går började jag för första gången bli riktigt nervös. Det kom liksom över mig. Men jag hoppas att tacksamheten och glädjen är det som tar över.

Åsa och Ida ska coachas av förre storspelaren Andreas Pålsson och de ställs mot Claudia Fernandez och Julieta Bidahorria, 55 och 37 på WPT-rankingen.

Matchen spelas på centercourten och kommer dessutom att sändas på Viaplay.

Hur tror du att upplevelsen kommer att vara?

- Jag kollade in bilder på centercourten och kände att det kommer att bil fantastiskt kul. Sedan har jag hört att banan är riktigt långsam, men det ska nog passa mig.

Åsa och Ida åker till Danmark redan i dag och ska träna ikväll nära spelar hotellet. I morgon är tanken att de även ska hinna slå en del på centercourten.

- Mycket mer har vi inte hunnit prata ihop oss. Vi ska bara in och ge järnet och är det något vi är bra på så är det att kämpa och kriga. Vi ska inte hålla igen.

Åsa och Idas match lär starta ungefär 13.00.

Därefter spelar Daniel Windahl och Cristian Gutierrez sin match mot Juan Martin Diaz och Agustin Gutierrez.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk