”De sjunger ramsor om spelarna – det är som att vara på fotboll”

För första gången besöker Daniel Windahl padelns hemland. Och han är helt överväldigad. ”Vilken kultur. Det är chockerande att se. Men de tycker att jag spelar en helt tokig padel”, säger han.

Men resan till Argentina började närmast mardrömslikt för vår svenske stjärna. När han mellanlandade i Sao Paulo i Brasilien var hans väska borta, vilket gjorde att han anlände till Argentina ganska barskrapad i fredags natt.

- Allt jag hade var två racketar, ett par skor och ett träningsset. Mobilladdaren hade jag också med mig.

Men allt har löst sig. En argentinsk familj tog hand om honom i början, hjälpte honom med pengar och mat och i går kunde Windahl äntligen hämta ut sin väska på flygplatsen.

Han har både hunnit träna och kika på kvalet och Windahls första intryck av padelns hemland är lyriska.

- Arenan är jättegrym. Kanske inte den renaste, men väldigt maffig med mycket historia i väggarna. Och folk vallfärdade för att se kvalmatcher. Det var fri entré och över 1 000 personer på läktarna.

Just padelpubliken i Argentina har en förmåga att vara både fanatisk och passionerad.

- De sjöng ramsor om spelarna. Det var som att vara på fotboll. Det är en sån jävla stämning, alltså. Folk skrek och hoppade och gjorde vågen.

Han har dessutom börjat få fans i Mendoza – just för att han är blond och svensk och spelar padel på ett sätt de aldrig tidigare skådat.

- En man i 80-årsåldern drog värsta förhöret med mig. Han stannade även och såg en träningsmatch som jag spelade med Coello. De tycker ju att jag spelar en helt tokig padel och undrar i vilken verkstad jag lärt mig. Dom är ju så vana att man ska spela långsamt, med stel handled och höga lobbar. Alla ska spela som Bela.

I dag börjar Premier Padel för Daniel Windahl och Cristian Gutierrez. De möter två argentinska spelare med italienska pass, Lorenzo Di Giovanni och Agustin Salandro, det är ett möte där Windahl och Guti är knappa favoriter. Och de lär ha bra publikstöd.

- Man märker att Gutierrez-släkten är känd här så Cristian är ganska stor i Mendoza. Många har sagt att de ska komma och heja. Och folk kommer fram och vill ha bilder och autografer. Det är lite surrealistiskt att de kommer fram till en svensk blondin.

Windahl och Guti spelar den fjärde matchen på bana 2 och vid seger väntar drömmatch mot Pablo Lima och Franco Stupaczuk.

Premier Padel sänds både på Viaplay och Youtube.

Fakta/Mendoza:

Staden ligger i nordvästra Argentina, nära gränsen till Chile. Staden ligger på 824 meters höjd och är centrum för landets viktigaste vindistrikt. Storstadsområdet har cirka 1 miljon invånare.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk