Äventyret över - men 19-åringen från Höllviken har stakat ut vägen

Äventyret är över. Men herregud vilken resa för Amanda Girdo. Och för svensk padel.

Det räckte ju egentligen med att titta på lottningen för att förstå vidden av vad hon ställt till med. Idel världsspelare i både herr- och damklassen. Och så en 19-åring från Höllviken.

Låt vara att lottnigen in i huvudturneringen blev i enklaste laget med ett belgiskt wild card-lag, men man tar såklart vad man får och den här gången tog sig svensk padel dit av egen kraft – utan gåvor från World Padel Tour för att gynna en ny spännande padelnation.

När vi ändå är inne på WPT måste jag bara få kräkas ur mig lite missnöje. Sverige är förmodligen det land i världen med störst padelintresse just nu. Men när Sverige spelar sin största match någonsin går Amanda Girdos match inte att följa. Inte via stream. Inte via WPT:s livescore. Inte ens via röksignaler.

Några tappra själar kunde tydligen följa hennes match via en tjuvfilmning av pappa Johan – men så ska det fasen i mig inte behöva vara. Det är direkt huvudlöst och uselt av WPT.

Att WPT TV väljer att enbart sända herrmatcher i dag går absolut att ha en och annan åsikt.

Men nåväl. Nog med gnäll.

Amanda Girdo och Nela Brito mot världsparet Aranza Osoro och Victoria Iglesias. Efter äventyret i går på centercourten var den matchen åter flyttad till klubben under helt andra förhållanden.

De som såg matchen via pappa Girdos stream säger att Amanda spelade bra, att hon vågade och att hon delvis visade att det är här hon hör hemma.

Men de fick ge sig för övermakten efter att ha förlorat en rad golden points. 6-2, 6-0 kunde ha varit snyggare siffror, men det är klart att det ännu återstår en bit upp till de allra bästa paren i världen.

För Girdo innebar den här tävlingen så mycket. Hon fick äntligen spränga den där barriären och ta sig in i en huvudturnering. Hon fick känna på den stora uppmärksamheten med intervjuer i TV. Hon blev känd inom WPT som en tjej som skrev historia.

För svensk padel innebär det precis lika mycket. Vi har kämpat i många år för att nå hit och vi ska vara tacksamma mot de spelare som lägger ner tid och själ för att ta svensk padel till nya nivåer.

Jag som följt svensk elitpadel i sex år har sett utvecklingen som hela tiden kantats av bakslag och motgångar, men den har ändå varit stadig och tydlig.

Den utvecklingen lär bara fortsätta. Det väller fram bra spelare i Sverige i hundratals. Det kommer att skapa den bredd som krävs för att vi ska få den där riktigt vassa toppen.

De ekonomiska förutsättningarna finns också. Spelare som Girdo, Windahl och Vasquez tjänar bra med pengar på sin padel och det är ännu en nyckel för att Sverige verkligen kommer att lyckas.

Framtiden ser ljus ut. Vi kommer att få fler svenskar som spelar huvudturneringar på WPT, eller på den tour som i framtiden kommer att gälla.

Amanda Girdo har stakat ut vägen och det är många som vill följa efter. Men då får de verkligen ligga i. Girdo har bara bott några månader i Barcelona, men man ser redan tydliga förbättringar i hennes spel. Hon väljer slag bättre, spelar smartare och har vässat till sitt försvar. 

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk