Åtta skäl till varför vi måste följa helgens SPT

Dags för årets sjätte SPT. Och jodå – det finns mycket att se fram emot. Padelfeber listar tio saker som verkligen är värda att hålla ögonen på.

Det är högt tempo nu inom tävlingspadeln och SPT landar i helgen i Västerås där Sverigeliten, kryddat med ett gäng utländska spelare, ska göra upp om både prestige och fina prispengar.

Lottningen släpptes ovanligt sent – men när den väl kom stod det klart att vi har många intressanta saker att se fram emot. Padelfeber radar här upp några:

 

1) VM-kvalformen

Inte alla, men tillräckligt många av våra landslagsspelare finns med i startfältet och med tanke på att det redan nästa helg är dags för VM-kvalet i Derby i England blir det naturligtvis extra intressant att se vad de spelarna presterar. Kanske allra mest debutanterna Albin Olsson, Daniel Appelgren och Ida Jarlkog.

 

2) Ett sprakande prestigemöte

Om lagen håller sina seedningar lär det bli extra elektriskt kring en match: Linnea Björk/Antonette Andersson mot Billie Gajic/Sandra Örtevall.

Padelfeber har tidigare skrivit om vad som hände kring Bjökr och Örtevall inför SPT 4. Situationen spetsas till ytterligare i och med att Antonette Andersson nu har valt Björk som sin partner före Gajic.

Alla fyra spelare lär ha tillräckligt med tändvätska i det här mötet om det blir av.

 

3) Belgiskan Helena Wyckaert

För er som verkligen hänger med i tävlingspadeln minns nog att Wyckaert mötte Amanda Girdo i den senaste WPT-tävlingen i Madrid.

Wyckaert är en klasspelare och parar nu ihop med Ida Jarlskog, vilket blir riktigt spännande. Jarlskogs succé vid förra SPT har vi inte glömt – och nu får hon en ännu bättre forehandspelare vid sin sida.

 

4) Ny succé för Figueroa och Martinez?

Jajjemän, Pablo Figueroa och Ricky Martinez finns med i startfältet även nu och blir semiseedade i Västerås. Vid förra SPT i Växjö var det så roligt att se hur Figueroa väckte spellusten i artisten Martinez. Det räckte till en finalplats då – blir det rent av slutseger nu?

 

5) Gaspar – den verkliga SPT-kungen

Vi brukar ju benämna Simon Vasquez och Cayetano Rocafort som SPT:s kungar, vilket såklart inte är fel efter parets otaliga titlar. Men frågan är om inte Gaspar är den verkliga SPT-kungen.

Han har nämligen vunnit SPT-titlar med fyra olika partners. Redan 2016 vann han i par med Andreas Pålsson. Han har sedan vunnit med Calle Knutsson 2019, Rocafort 2021 och nu senast med Roger Aromi.

Nu spelar han med Rocafort på nytt och de blir ofrånkomligen herrklassens favoriter.

 

6) Nio utländska spelare i damklassen.

Vid SPT i Växjö fanns endast en utländsk damspelare med i startfältet. Nu är det hela nio stycken. Spelare från Spanien, Argentina, Danmark, Finland, Storbritannien och Belgien förgyller tävlingen – vilket självklart höjer nivån markant.

 

7) Det udda paret

I herrlottningen är det ett lag som sticker ut lite extra: Isaac Wiman och Paul Robinson kliver in i tävlingen i dag och ställs mot Alx Regner och Diego Svensson.

Varför Wiman och Robinson är så roliga att följ? Jo, för att Wiman är nybliven svensk mästare för 16-åringar. Robinson är 48 år och en av Sveriges bästa veteranspelare.

 

8) Talangen med kaptenen

När vi ändå är inne på åldersskillnader måste vi naturligtvis även nämna att 50-årige Jonas Björkman parar ihop med 20-årige talangen Olle Andersson.

Paret spelar ikväll mot Ozan Cildir och Anton Johansson.

 

Det finns naturligtvis ännu fler punkter man skulle kunna nämna. Kommer till exempel det fina spelet fortsätta för Tea Hylander och Evelina Henningor? Hur bra kan Christoffer Persson och John Larsson spela när de nu fått lite lugn och ro i uppladdning?

17.00 börjar tävlingen och på söndag 14.00 är det dags för finalerna.

Nu åker vi.

Här finns lottningen.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk