Krönika: Spelarna har makten över sportens framtid

Världspadeln står inför en avgörande tid. En stormrik man från diktaturen Qatar står och viftar med sedelbuntarna och i slutändan är det toppspelarna som bestämmer i vilken riktning sporten ska gå.

Det finns en del att reda ut i den här historien, men låt oss börja med den nya huvudpersonen på padelscenen: Nasser Al-Khelaifi, mest känd för att vara både ordförande och vd för Paris SG. En stormrik företagsledare från Qatar.

Al-Khelaifi var själv professionell tennisspelare och är i dag ordförande för Qatars tennisförbund. Han hade därmed en stor del i att det internationella padelförbundet FIP beslutade sig för att lägga sitt VM i just Qatar.

Nu vill Nasser Al-Khelaifi ha mer. Han vill mer exakt skapa en egen tour – en tour som enligt insatta källor ska konkurrera ut World Padel Tour redan 2024.

Pengarna har han, såklart – allt han nu behöver är toppspelarna.

Världens bästa spelare står under lojalitetskontrakt med WPT fram till december 2023. Därefter är de fria att gå vart de vill och det är också det som kommer att avgöra vem och vilka som kommer att styra världspadeln framöver.

Allt mer tyder på att det blir just Nasser Al-Khelaifi som blir sportens centralfigur i framtiden och för mig låter det som en mardröm. Men tyvärr är jag inte särskilt optimistisk.

Padeln verkar vara mer än villig på att slå sina påsar ihop med en diktatur som förtrycker kvinnor och som straffar homosexualitet, ett land som satt i system att använda just idrotten till att tvätta sitt rykte, det som kallas för ”sportswashing”.

Västvärlden tackar och tar emot sedelbuntarna – och väljer då att effektivt blunda för saker som borde uppröra oss djupt.

Spelarna på World Padel Tour har varit underbetalda, det är en sanning. Deras förhandlingsposition har inte varit nog stark tidigare år och det är lätt att förstå att de nu är sugna på att skriva under riktigt lukrativa avtal och att det då kittlar till när en man som Nasser Al-Khelaifi dyker upp.

Jag tycker mig ha sett det tidigare, då världsspelare gärna åker till arabdiktaturerna för olika (välbetalda) projekt och vi såg det definitivt under VM då spelare efter spelare gick ut och hyllade evenemanget.

Som sagt: är pengarna bara tillräckligt stora är det lätt att glömma och blunda, även om man blir förundrad över hur homosexuella spelare öppet kan hylla ett land som Qatar.

Det blir allt mer uppenbart att Qatar och FIP:s president Luigi Carraro har tänkt stort tillsammans och jag har inga illusioner kring vad som styr allt det där. Men det är uppenbart att PSG-pampen har FIP:s fulla stöd i.

Nåväl, spelarna är nu organiserade på ett helt annat sätt än tidigare. Herrspelarna var först med att bilda en spelarorganisation och damerna följde sedan efter. Och det är i slutändan spelarna som sitter på makten.

Därför har de också ett enormt ansvar. Man kan lite tillspetsat säga att sportens framtid vilar på deras axlar. Om spelarna väljer att ta emot de stora pengarna från Qatar kommer det bli Nassers tour som tar över och då har vi en sport som styrs och kontrolleras av en diktatur.

Nej, det är verkligen inte vad jag vill ha och därför är det viktigt att det nu finns bra alternativ. Där kan absolut Sverige spela en nyckelroll.

World Padel Tour är ett privatägt, kringresande cirkussällskap och det känns inte heller optimalt för framtiden. Och av tongångarna just nu att döma så blir sprickan mellan WPT och spelarna allt djupare för varje dag, även om det också till viss del handlar om förhandlingstaktik.

December 2023 går avtalet mellan WPT och spelarna ut. Vad spelarna sedan väljer kommer att avgöra allt.

Johan Håkansson

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk