KRÖNIKA: Björkman måste ta ut "Bruno" till EM

I veckan ska den svenska EM-truppen presenteras. Jag har egentligen bara en stor önskan: Europa måste få se ”Big Bruno”.

Det är inget superlätt uppdrag för de nya förbundskaptenerna Jonas Björkman och Mari Andersson när de nu ska ta ut sina första landslagstrupper, de spelare som ska representera Sverige vid EM i Marbella i slutet av juni.

Det är jämnt i toppen och många spelare har visat form under säsongen, men några har också tappat den. Dessutom finns det ett par spelare som kan tas ut som både backhand- och forehandspelare.

Om vi börjar med Björkmans uppdrag så finns det en trio som måste anses vara helt given: Daniel Windahl, Simon Vasquez och Calle Knutsson.

Sett till säsongen borde även Pierre Bonfré och Viktor Stjern ingå i laget.

Återstår då tre platser.

Där tycker jag att Anton Andersson och Johan Brunström förtjänar sina platser. De har under längre tid spelat så pass bra att jag tycker att de båda borde få åka. Att Brunström passerat 40 tycker jag inte spelar någon som helst roll. Förbundet vill att Björkman tar ut bästa lag för bästa tänkbara resultat. Och jag tror att dessa storsmashare kan bli en mycket obehaglig överraskning för många motståndare på solsnabba banor. Jag vet dessutom att Brunström verkligen drömmer om att få spela EM för Sverige, vilket vore extra roligt eftersom Björkman faktiskt var assisterande Davis Cup-kapten åt Brunström i tennis.

Sista platsen då?

Ja, det beror ju helt på vilken position han vill se Knutsson i. Tas han ut som forehandspelare har Björkman en backhandposition att fylla. Då lär John Larsson i nuläget ligga bäst till. Eller ser förbundskaptenen mer till framtiden och satsar på Madridbon Douglas Rutgersson?

Vill Björkman ha Knutsson som backhandspelare lutar det åt att Pablo Figueroa ska ha platsen.

Vilket konkret betyder att paret John Larsson och Pablo Figueroa tampats ihop hela säsongen – och nu på sätt och vis slåss om sista landslagsplatsen.

På damsidan är problemet egentligen detsamma.

Baharak Soleymani kan tas ut på båda positionerna, vilket påverkar resten av uttagningen.

Men jag tror faktiskt att Andersson väljer att ta ut ”Barre” på hennes egentliga position – det vill säga som backhandspelare – men med möjlighet att ändra om hon känner att motstånd och taktik talar för det nere i Marbella.

Då är tre backhandspelare givna: Sofia Arvidsson, Baharak Soleymani och Amanda Girdo. Frågan är vem som ska ha den fjärde platsen. Där är det minst fyra som slåss om platsen: Emmie Ekdahl, Matilda Hamlin, Beatrice Cedermark och Rebecca Nielsen. Men även här kan Mari Andersson tänka på framtiden och då finns det en hel rad namn som kan tas in i ekvationen.

Jag tror ändå att det är Matilda Hamlin som tar platsen mycket tack vare den starka avslutningen av SPT-tävlingen i Mölndal i helgen då hon var så nära att besegra Sofia och Barre.

Forehandspelarna då?

Ja, där har vi i första hand Antonette Andersson, Ajla Behram, Anna Åkerberg, Åsa Eriksson, Sandra Örtevall. Men även här finns det lovande spelare på väg upp som går att ta ut om Andersson vill ha ett längre tidsperspektiv.

Jag tror att Mari Andersson är både modig och smart och att det därför kan bli ett par skrällar i damtruppen. Men jag lutar ändå åt att hon tar ut Andersson, Behram, Åkerberg och Eriksson.

Det skulle vara två starka landslag som förhoppningsvis kan knipa medaljer i ett stentufft mästerskap.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk