Slipper straff - får "kraftig reprimand"

Simon Vasquez slipper straff av Svenska Padelförbundet. I stället får han en kraftig reprimand. ”Simons agerande är helt oacceptabelt”, skriver förbundet i ett yttrande.

Svenska Padelförbundet hänvisar till att de först den 25 maj anammar Rikisidrottsförbundets regelsystem för bestraffningar.

Det går att tolka som att man fram till dess står fria att dela ut ett lindrigare straff än vad RF:s regler kräver.

Vilket nu också sker.

Simon Vasquez får en kraftig reprimand.

”Vi utgår ifrån att Simon Vasquez drar lärdom av händelserna så att de inte upprepas, vare sig på banan eller utanför”, skriver förbundet.

Det innebär att Vasquez slipper straff i form av böter eller avstängning.

Men förbundet skriver uttryckligen att de tänker införa  RF:s reglemente om bestraffningar och avstängningar från och med den 25/5.

 

Här följer hela yttrandet:

"Yttrande från Svenska Padelförbundet gällande disciplinärendet Simon Vasquez

Yttrande rör anmälan av Simon Vasquez den 20210508 från Domarkommittén gällande disciplinärende.

Händelse 1

I match under SPT 3 får Simon Vasquez ett utbrott och skriker okvädningsord till domaren Hawler Rabun efter ett domslut, han kallar domaren för luder och skriker högt i hela hallen och ifrågasätter domarens kompetens. Domaren utdelar ett gult kort för händelsen.

Yttrande:

Domaren väljer att ge spelaren varning för den inträffade händelsen. Förbundsstyrelsen anser att domaren ett sammanvägt beslut om vad som är bäst för stunden.

Beslut:

Förbundsstyrelsen finner att händelsen är allvarlig och att det var rätt att ge en påföljd. Däremot finner inte förbundsstyrelsen att överträdelsen är så grov att det i efterhand ska ges en hårdare påföljd.

Händelse 2

Tre dagar efter tävlingen så utdelar Simon Vasquez i sin podcast ”veckans skott” till domaren.

Yttrande:

I poden utvecklas Simon sin syn på händelsen och domslutet. Simon är starkt kritisk och under programpunkten ”Veckans skott” så delar Simon ut ”veckans skott” till domaren och utvecklar detta till att det är ett ”nackskott”, begreppet nackskott kan tolkas på olika sätt även om avsikten inte var ett hot.

Domaren anser att händelsen är olustigt.

Förbundsstyrelsen anser att händelsen är allvarlig. Att flera dagar efter match agera genaom att rikta så skarpt kritik och hårda uttalanden mot en domare är vårdslöst och omdömeslöst. I poden används begreppet ”nackskott” som kritik till någon som gjort dåligt ifrån sig. Det är alldeles uppenbart att tolkningen om detta är humor eller inte görs olika från person till person.

Att en spelare på detta sätt utrycker sig om en domare är för förbundet helt oacceptabelt och bryter mot hur en spelare ska agera på ett sportsligt sätt på och utanför banan. Agerandet är djupt olämpligt och hör inte hemma i svensk idrott.

Beslut:

Svenska Padelförbundet finner att Simon Vasquez har brutit mot de övergripande regler och de etiska- och moraliska värderingar i hur en spelare ska agera på ett sportsligt sätt på och utanför banan.  På det sättet Vasquez utrycker sig om en domare är för Svenska Padelförbundet helt oacceptabelt och bryter mot hur man ska agera på ett sportsligt sätt som representant för svensk padel. Vi anser att agerandet är respektlöst, nedvärderande och djupt olämpligt som inte hör hemma i svensk idrott.

Påföljd:

Tittar vi på Riksidrottsförbundets stadgar så ser man allvarligt på händelser som rör domaren och påföljden kan bli från 1 till 10 års avstängning.

Svenska Padelförbundet befinner sig precis i skarven mellan att vara ett förbund utanför RF till att bli ett specialförbund inom RF. Därför har inte Svenska Padelförbundet ännu implementerat RF-bestämmelser gällande bestraffningsärenden.

Svenska Padelförbundet kommer införa RF´s reglemente om bestraffningar och avstängningar från och med den 25/5.

Simon Vasquez tilldelas därför en kraftig reprimand för att ha agerat respektlöst och nedvärderande mot förbundets funktionär under och efter SPT3.

Vi utgår ifrån att Simon Vasquez drar lärdom av händelserna så att de inte upprepas, vare sig på banan eller utanför."

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk