Kaoset fortsätter: TVÅ EM i Spanien i år

Cirkusen kring världspadeln fortsätter. Nu har FEPA, det europeiska förbundet, gått utmed att det blir ytterligare ett EM i år. Även detta mästerskap ska hållas i Spanien.

Sverige håller som bäst på att förbereda sig för EM i Marbella som avgörs den 28 juni-4 juli. Dessutom måste Sverige och en rad andra länder kvala helgen innan.

Detta mästernskap arrangeras av FIP, det internationella padelförbundet. Sverige var ett av de sista länderna som tog beslutet att ställa upp i mästerskapet.

Därmed tydde en del på att att FEPA skulle avstå att arrangera EM. Ni kanske minns cirkusen 2019 då två parallella EM arrangerades samma helg, ett i Italien och ett i Portugal.

Men cirkusen fortsätter även 2021.

För nu har FEPA gått ut med att det blir ett FEPA-mästerskap även i år. Det ska arrangeras i oktober och ironiskt nog ska även detta mästerskap arrangeras i Spanien. Närmare bestämt i baskiska Bilbao.

FEPA säger att beslutet är officiellt – men att vi i övrigt ska avvakta mer information.

Huruvida Sverige ska ställa upp är frågan. Sverige har tidigare varit lojala med FEPA, men har nu valt en mer neutral linje i den ständigt pågående konflikten mellan de två organsiationerna.

- Vi vet egentligen ingenting. Men vi får titta på det här i lugn och ro och fösöka komma fram till ett beslut, säger Kent Persson, informationsansvarig i Svenska Padelförbundets styrelse.

Grundproblemet är att FIP inte ens har erkänt FEPA som en legitim organisation. Därför har FEPA inte rätt, enligt FIP, att arrangera officiella mästerskap. Detta struntade FEPA i 2019 och arrangerade EM ändå – ett mästerskap som de allra flesta länder stöttade. De större länder som då valde att helt och hållet stå på FIP:s sida var Frankrike, Italien och Storbritannien.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk